21 Eylül 2024 Cumartesi

Somali'de bombalı saldırı: 13 kişi yaşamını yitirdi

Somali Beledweyve kasabasında bombalı saldırı düzenlendi. Bomba yüklü araçla kontrol noktasında gerçekleşen saldırı sonucu 13 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı. Saldırıda binalar hasar görürken, yıkıntılar arasında mahsur kalanlar oldu. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Somali'nin merkezi Beledweyne kasabasındaki kontrol noktasına bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Yerel yetkililer saldırıda 13 kişinin yaşamını yitirdiğini, 20 kişinin yaralandığını bildirdi. Yaralılar farklı hastanelerde tedavi altına alındı.

Saldırıda çevredeki binalar hasar görürken, yıkıntılar arasında mahsur kalanlar oldu. Saldırıyı henüz üstlenen olmazken, hükümetin El Kaide bağlantılı radikal dinci Şebab'a karşı operasyonda "birçok önemli kayıp" verdiklerini itiraf ettiği bir sırada meydana geldi.

Somali hükümeti, eylül sonunda birliklerini ülkeden çekmeyi öngören Afrika Birliği'nden bunu üç ay ertelemesini istedi.

Somali'de 15 yılı aşkın bir süredir Şebab ile mücadele ediliyor. Mayıs 2022'de seçilen Somali Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, Şebab'a karşı "topyekün savaş" sözü verdi. Afrika Birliği güçleri ve ABD, hükümete hava desteği veriyor. 2011-2012 yıllarında Somali'nin temel kentlerinde çıkarılan Şebab, özellikle ülkenin orta ve güneyindeki geniş kırsal alanlarda aktif durumda ve bu bölgelerde sık sık devlet güçleri, siyasi ve sivil hedeflere yönelik saldırılar gerçekleştiriyor.