23 Eylül 2024 Pazartesi

Sri Lanka genel grevde

Sri Lanka'da işçi ve emekçiler, ülkeyi iflasın eşiğine getiren Rajapaksa hükümetine karşı genel greve çıkarken, halk ülke çapında direnerek “Hükümet istifa” çağrılarını sürdürdü.

Sri Lanka'da işçiler ve emekçiler, derinleşen ekonomik krizin sorumlusu olarak görülen Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ve hükümetin istifası için genel greve gitti. Son yılların en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede, halk enerji ve temel ihtiyaç malzemelerine ulaşamıyor.

Ülke çapında on binlerce işçi greve çıkarak iş durdururken, eğitim, sağlık, ulaşım gibi pek çok temel hizmet alanında da emekçiler iş durdurdu. Binlerce esnaf ise kepenk kapattı. İflasın eşiğindeki ada ülkesinde haftalardır başkent Colombo ve pek çok bölgede eylemlerini devam ettiren halka, öğrenci gençlik de destek verdi. Hükümet konağının önündeki çadır nöbetine katılan binlerce üniversite öğrencisi, hükümete istifa çağrısı yaptı. Polis, direnişi sürdüren halka pek çok noktada biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı. Hükümet yeniden olağanüstü hal ilan etti. Halk, ohal ilanının eylemleri bitiremeyeceğini vurguladı.

Devlet Başkanı Rajapaksa ise bütün çağrılara rağmen istifa etmeyi reddederek, muhalefete koalisyon hükümeti kurma önerisinde ısrar etti. Muhalefet liderleri ise teklifi kabul etmedi.