22 Eylül 2024 Pazar

Sudan'da ordu, devlet televizyonunu kuşattı

Sudan devlet televizyonu, ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağını bildirdi.
Yönetim karşıtı eylemlerin uzun zamandır sürdüğü Afrika ülkesi Sudan'da ordu devlet televizyonu binasını kuşattı ve bazı askerler içeriye girdi. Devlet televizyonu, ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağını bildirdi.
 
Ülkede hayat pahalılığına karşı aralık ayında başlayan ve 30 yıllık Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in istifası talebiyle geçtiğimiz hafta sonunda tırmanan protestolarda önceki gün Beşir'e bağlı milisler halka gerçek mermi ve biber gazı ile saldırmıştı.
 
İktidar ortağı bazı ulusal diyalog partileri, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir ve hükümeti desteklemek için dün düzenleyeceği yürüyüşü, kanunlara saygı, güvenlik birimlerinin değerlendirmelerine karşılık verme, ülkenin çıkarları ve istikrarına düşkün siyasi ve toplumsal güçlerin talepleri gerekçesiyle erteledi.
 
Muhalif Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada eylemlerde, cumartesi gününden bu yana 5'i asker 21 kişinin hayatını kaybettiği, güvenlik güçlerinin eylemlere saldırısı sonucu 153 kişinin de yaralandığı ifade edilmişti.