20 Eylül 2024 Cuma

Temelli: Savaş karşıtları bir araya gelmeli

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, savaş karşıtlarının bir araya gelmesini isteyerek, "Afrin'de barış her yerde barış diyerek sesimizi yükseltmeliyiz. Kapı kapı gezerek bir arada yaşamı, barışı anlatmalıyız" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
 
Mart ayının katliamlar ayı olduğunu söyleyen Temelli, Gazi, Qamişlo, Helepçe, Beyazıt katliamlarında yaşamını yitirenler ile Berkin Elvan'ı anarak konuşmasına başladı. Berkin davasının hala sonuçlanmadığını söyleyen Temelli, "Failleri açığa çıkarılmıyor. Bu beklemediğiniz bir şey değil. Bu iktidar iktidar olduğu süre boyunca birçok çocuğumuzun ölümüne sebep olacak kararlar almıştır. Ceylan hala bize bakıyor. Ceylan bize baktığı sürece biz failler hakkında hesap sormaya devam edeceğiz, evlatlarımızın hakkını aramaya devam edeceğiz" dedi.
 
Efrin işgaline ilişkin konuşan Temelli, "Afrin'de de çocuklar ölüyor, insanlar ölüyor. Bugün şu saatlerde televizyonlar hala Afrin kuşatıldı, şuradan girilecek, buradan girilecek deniyor. Sanki Afrin'de yüz binlerce insan yaşamıyormuş gibi savaş propagandası yapmaya devam ediyorlar. Afrin kuşatma altında. Bu kuşatmaya son verin. Afrin'de yaşayanların yaşam hakkına saygı gösterin. Afrin'de insanlar bir arada yaşamanın örneğini gösterdiler. Barış içinde yaşanabileceğinin örneğini gösterdiler" dedi. Temelli, işgale son verilmesi çağrısı yaptı. 
 
SAVAŞ KARŞITLARI BİR ARAYA GELMELİ
 
Devletlerin çıkarları, kirli ittifakları nedeniyle ateşkesin Efrin'de yürürlüğe sokulmadığının altını çizen Temelli, "Tam da bugünlerde Boeing ile THY arasında 7 milyar dolarlık bir anlaşma imzalanıyor. Evet Trump'ı da biliyoruz, her şey ticaret diye hayata bakan, Afrin'e yaşayan insanların yaşam hakkını gözetmeyen bir zihniyet. Tıpkı Türkiye'de aynı zihniyetin iktidarda olduğu gibi" dedi. Savaş karşıtlarının bir araya gelmesini isteyen Temelli, "Afrin'de barış her yerde barış diyerek sesimizi yükseltmeliyiz. Kapı kapı gezerek bir arada yaşamı, barışı  anlatmalıyız" dedi. 
 
Savaş politikası ile iktidarını ayakta tutan AKP'nin Afrin'den sonra yeni savaş planlarını devreye sokma peşinde olduğunu kaydeden Temelli, "Hayalini kurdukları şey, Türkiye sınırlarında sürekli savaş atmosferi yaratmak ve bundan beslenerek içeride şiddet iktidarını, faşizmi kurumsallaştırmak. Dolayısıyla bugün için Afrin yarın için bütün Suriye ve Irak'ı da içine alabilecek bir savaş senaryosuyla iktidarlarını pekiştirmeye çalışıyorlar" diye konuştu. 
 
Temelli, savaşın sadece Afrinlilerin değil Türkiye'de yaşayan herkesin en temel haklarını gasp ettiğini dile getirdi. 
 
AKP'nin "biz işgalci değiliz" dediğini hatırlatarak, "İsrail de aynısızı söylüyor, Gazze için" diyen Temelli, ancak Gazze'nin işgal altında olduğunu vurguladı. Temelli, ekledi: "Siz de şimdi Afrin'de işgal gerçekleştiriyorsunuz. İşgalcisiniz." 
 
KURT İŞARETİ YAPANLAR OSMANİYE'DEN ÖTEYE GİDEMEDİ
 
Genelkurmay Başkanı ve bakanların Doha'da savaş sanayi fuarına katıldığını ve "yerli ve milli" silahlarını pazarlamaya çalıştığını anlatan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, şöyle devam etti: "70 milyar dolarlık bir fonu, bu savaş sanayinin emrine veriyorlar. Bu silahların tanıtımını da Afrin'de yapıyorlar. Afrin'i deneme sahasına çeviriyorlar. İşte bu 70 milyar dolarlık harcama yatıyor TV'lerde sürekli izlediğiniz görüntülerin arkasında. Biz savaşa karşıyız. Bizlerin kaynaklarının savaş sanayisine aktarılmasına, insanlarımızın öldürülmesine karşıyız. Bu ülkenin kaynaklarını bu şekilde kullananlar sanıyorlar ki bu ülkede bu milliyetçi duygularla iktidarları ilelebet olacak. Kürt halkına, kalkmış kurt işareti yapıyor. Bu işareti yapanlar, 50 yıldır Osmaniye'den öteye gidemedi, sen de ancak oraya kadar gidersin."
 
Dünden bugüne Türkiye'de yüzde 1 buçuk devalüasyon olduğunu ve faizlerin bir puan arttığını söyleyen Temelli, "Gezi de yok ki, 'Gezi lobisi faizi arttırıyor' desin. Bir yıllık cari açık 51 milyar doları aştı. Cari açık neden bu kadar artıyor? Neden bu kadar borçlanıyorsunuz? Silah almak için" diiye konuştu.
 
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine de değinen Temelli, kamu teşebbüsleri için özel şirketler gibi kar-zarar hesabıyla yaklaşılamayacağını söyledi. Temelli, "Zarar ediyor diye satarsanız toplumun kaybı çok daha yüksek olacaktır. Sadece bir tek müteahhidin 450 milyon liralık vergi borcunu sildiniz. Şeker fabrikalarının toplamının zararı 31 milyon. Şeker farikaları 15 yıl zarar etse sizin sildiğiniz vergi borcunu karşılamaz. Bu nasıl hesap! Onlar inatla şeker fabrikasını satma peşinde" dedi. 
 
Temelli, ittifak yasasının yangından mal kaçırırcasına Meclisten geçirildiğini hatırlatarak, "Böylece aslında referandumdaki ne kadar hile, şaibe varsa yasalaşmış oldu. Yapılan, seçmen iradesine ipotek koymaya çalışan şaibeli bir koalisyondur" dedi.
 
Temelli, iyi ittifak örnekleri de olduğunu belirterek, HDP'yi örnek gösterdi. Temelli, "Bileşenleriyle, toplumsal kesimlerle yaptığı ittifaklar, radikal demokrasi anlayışıyla yan yana gelmeyi başaran partimiz nasıl ittifak yaparak demokrasinin güçlenmesi sağlanır bunun örneğini göstermiştir. Bugün Türkiye'nin tek Türkiye partisi olan, bütün kesimlerle ilkeler bazında buluşarak söylemini güçlendirmeye devam ediyor" diye konuştu. 
 
NEWROZ FAŞİZME KARŞI DİRENİŞTİR
 
Tüm Türkiye halklarını Newroz'a davet eden Temelli, şu çağrıyı yaptı: "Gelin Newroz alanlarına, kadınlar, emekçiler, Aleviler, Müslümanlar, Ermeniler herkesi davet ediyoruz. Bu sistemden mağdur olanlar, tüm savaş karşıtlarını Newroz'a davet ediyoruz. Newroz direniştir. Newroz bugün faşizme karşı direniştir. Tüm arkadaşlarımız, bugünden Newroz'a kadar Newroz çalışmalarını hayata geçireceklerdir."
 
Temelli, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Aslan'a yönelik işkenceyi kınarken, Ahmet Şık ve Murat Sabuncu'ya hoşgeldiniz dedi. 
 
Sezai Temelli, Selahattin Demirtaş'ın Cuma günü İstanbul Silivri'de duruşmasının yapılacağını hatırlatarak, "Hakikatin barışın sesini dinlemek için başkanla dayanışma içinde olacağız" dedi.