30 Eylül 2024 Pazartesi

Tepkiler artıyor: Leyla Güven biziz

Siyasi darbe olarak tanımlanan vekilliklerin düşürülmesine tepkiler büyüyor. TJA'lı kadınlar ve HDP'liler, sokaklara çıkarak direnişe vurgu yaptı ve "hep birlikte mücadele" çağrısında bulundu. Urfa'da açıklamaya izin verilmemesine tepki gösteren HDP Milletvekili Sürücü'nün "İktidar ülkeyi cehenneme çevirdi" sözlerine polisin "Sizin için cehennem bizim için cennet" yanıtı vermesi dikkat çekti.

HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP'li Enis Berberoğlu'nun vekilliklerinin düşürülmesine tepkiler sürüyor. Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisleri ve il örgütlerinin düzenlendiği açıklamalarda, vekillerin tutuklanması protesto edildi. Oturma eylemlerinin de yapıldığı protesto gösterilerinde, "hep birlikte mücadele" çağrıları yapıldı.

'MAĞDUR DEĞİL DİRENİŞÇİYİZ'
TJA, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun milletvekilliklerinin düşürülüp tutuklanmasına ilişkin basın açıklaması düzenlendi. Fiziki mesafe kuralı gözetilerek yapılan basın açıklamasına, HDP Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun ve Semra Güzel, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz'in yanı sıra çok sayıda TJA aktivisti katıldı. "Kadının mor rengiyle, siyaset yapmaktan vazgeçmeyeceğiz" pankartlarının açıldığı basın açıklamasında, "Değerlerime dokunma", "İradem onurumdur", "Yaşamak direnmektir" ve "Leyla Güven direniştir" yazılı dövizler açıldı.

Açıklama yapan TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan, Leyla Güven'in tüm kadınların iradesi olduğuna belirterek, iradelerinin gaspına karşı sessiz kalmayacaklarını ifade etti. 

Vekilliklerin düşürülmesinin düşmanlık politikasının parçası olduğunu söyleyen Gökkan, Leyla Güven'in bilinçli olarak hedef seçildiğini vurguladı. Gökkan, "Çünkü Leyla Güven Kürt annelerinin ve kadınlarının temsilidir. Leyla Güven'i tutuklayarak siyasetten ve halkından uzak tutamazlar. Cezaevinde başladığı açlık grevini, Sayın Öcalan ile yapılan görüşmenin ardından 200'üncü gününde sonlandıran Leyla, Kürt kadınlarına ve direnişe öncü olmuş, tarihi bir direnişin sembolü olmuştur" diye belirtti.

Leyla Güven'in tüm kadınlar iradesi olduğunu belirten Gökkan, şu ifadeleri kullanıldı: "Öncelikle bunu böyle bilin ki, Leyla Güven'in gösterdiği direniş ve mücadele dünya kadınlarına ilham olmuştur. Hiçbir faşist iktidar, onu ve biz kadınları mücadelemizden alıkoyamamış, geri adım attıramamıştır. AKP-MHP erkek egemen faşist iktidarının bu saldırıları, Leyla Güven'in mücadele etmesine engel olamayacak. Leyla Güven'in irademiz olduğunu ve irademizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağımızı belirtiyoruz. Biz kadınlar; Leyla'nın yoldaşları olarak AKP-MHP faşist blokuna sesleniyoruz; Leyla Güven biziz, Leyla Güven halktır. Onun mücadelesi bizim de mücadelemizdir. Leyla Güven jin jiyan azadîdir."

'SEÇME VE SEÇİLME HAKKI İHLAL EDİLDİ'
Diyarbakır’daki bir çok kurum ve örgüt üç ismin milletvekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi. Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de yapılan basın toplantısında konuşan Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Eroğlu, halkın seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğini kaydetti. Eroğlu, “Seçmen iradesi yok sayılarak irade gaspı yapılmıştır. 2016 yılından itibaren çoğunluğu HDP/DBP yönetiminde bulunan belediyelere yönelik olan Kayyum atama uygulamaları ile süregelen antidemokratik uygulamalara milletvekillerinin vekillik sıfatı düşürülmesi ile devam edilerek kayyum rejimi uygulaması olağan hale getirilmek istenmektedir” dedi. 

"Meclisi tümden işlevsizleştirmeye, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelik sistematik yönelim ve baskılara son vermeye çağırıyoruz” ifadelerinin yer aldığı açıklamaya atan örgütler şunlar:
 
DİSK Diyarbakır Bölge Temsilciliği, DİSK Genel-İş 1 ve 2 Nolu Şube, Harita Mühendisleri Odası, İç Mimarlar Odası İl Temsilciliği, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Diyarbakır Barosu, BES Şubesi, BTS Şubesi, Çevre Mühendisleri İl Temsilciliği, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Eğitim Sen 1, 2 ve 3 Nolu Şube, Elektrik Mühendisleri Odası, ESM Şubesi, Haber-Sen, İHD, Kimya Mühendisleri Odası İl Temsilciliği, Maden Mühendisleri Odası, Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi, Peyzaj Mimarlığı İl Temsilciliği, Psikologlar Derneği, Rengarenk Umutlar Derneği, SES, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Diyarbakır Tabip Odası, Tarım Orkam-Sen, Yapı Yol-Sen, Hak İnisiyatifi Temsilciliği, MEBYA-DER, Rosa Kadın Derneği, TUAY-DER, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Temsilciliği.

KÜRTLERE CEHENNEM OLAN POLİSLERE CENNET
Urfa'da ise HDP İl Kadın Meclisi'nin Suruç İlçe Örgütü binası önünde yapmak istedikleri açıklama polis tarafından engellendi. Parti binasını ablukaya alan polisler, dışarı çıkmak isteyen kadınlara gözaltı tehdidinde bulundu. 

HDP Milletvekili Ayşe Sürücü ile polis amirleri arasında yaşanan tartışmada ilginç diyaloglar gelişti. Maruz kaldıkları engellemeye "Bu ülkede her gün darbe yapılıyor. Bizim yaptığımız demokratik bir haktır. Basın açıklamamıza dahi izin verilmiyor. Var olan bu iktidar bu ülkeyi cehenneme çevirdi" sözleri ile tepki gösteren Sürücüye, bir polis amiri "Size göre cehennem, bize göre cennet" yanıtı verdi.

Bina önüne çıkmalarına izin verilmeyen kadınlar içeride açıklama yaptı.  Sürücü, yaptığı konuşmada "Her gün siyasi bir darbe ile bu ülkenin gündemi değişiyor. Tutuklanan vekillerimiz halkın iradesidir. Ve sonuna kadar da böyle kalacak. Leyla Güven kadın mücadelesinin öncüsüdür. Bu sistem kadın mücadelesinden korkuyor. Nasıl ki daha önce Figen Yüksekdağ tutuklandıysa, bugün de Leyla Güven'i tutukladılar. Ama biz hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz, başaracağız. Başarı Kürt kadınlarının ve Kürt halkının olacak" dedi. Açıklama, zılgıt ve alkışlar eşliğinde son buldu.

BATMAN
Milletvekilliklerine yönelik karar Batman'da TJA tarafından protesto edildi. HDP Batman il binası önünde bir araya gelen TJA aktivistleri, Güven ve Farisoğulları'nın fotoğraflarının yanı sıra "Darbe var" yazılı dövizler taşıdı. Fiziki mesafe kurallarına uyarak yapılan eylemde TJA aktivisti Gülnur Deli konuştu. AKP Hükümetinin kadın ve Kürt düşmanı politikalarının büyüyerek devam ettiğini söyleyen Deli, baskı ve kaos ile kadın kazanımlarının yok edilmeye çalışıldığını da belirtti. Darbeci süreçlerin devam ettiğini ifade eden Deli, darbelerin süregelen yönetim şekline dönüştüğünü belirtti. Deli, "Leyla Güven ve Musa Farisoğulları vekilliklerinin düşürülmesi kadınlar ve Kürt halkının iradesine darbedir" değerlendirmesinde bulundu.

VAN
HDP Van Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi TJA üyesi kadınlar, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları'nın vekilliklerinin düşürülerek tutuklanmalarını yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. HDP il binası önünde bir araya gelen kadınlar, "Leyla Güven Onurumuzdur", "Berxwedan jiyan e" pankartlarını açarak, Güven ve Farisoğulları'nın fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşıdı.

Kadınlar adına konuşma yapan HDP Van İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, "Tarihimiz Leyla'larla doludur. Leyla direniş, halkların barışı ve insanca yaşaması için mücadele vermek demektir. Siyasi iktidarı ve onun koltuk değneği olan statükocu anlayışları, bu aymazlıktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Sizin bu tekçi anlayışınız ülkeye, bu ülkenin kadınlarına, gençlerine ve çocuklarına sadece kaybettirir" diye konuştu.

ŞIRNAK
Milletvekillerin tutuklanmasına ilişkin HDP Şırnak Kadın Meclisi ve TJA tarafından Silopi ilçesinde açıklama yapıldı. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ile Barış Annelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kadının katıldığı açıklamada, "Me serî netewand, em ê netewînin. Ew ê darbeker biçin, em ê biserkevin" pankartı taşındı.

Açıklamada konuşan HDP'li Nuran İmir, "Erkek zihniyeti, kadın direnişi, mücadelesi ve demokrasiye karşı. Soruyoruz bu uygulamalarla sorununuzu çözdünüz mü? Biz Kürtler hiçbir zaman baskı ve faşist uygulamalar karşısında boyun eğmedik diz çökmedik. Bu faşist uygulamalar ve baskılarla hiçbir sorunu çözemediler. İktidar Kürtlere yönelik baskılarını her daim sürüyor."

Yapılan konuşmalar sonrası eylem "Berxwedan jiyane" ve "Leyla Güven onurumuzdur" sloganları ile son buldu.

HDP Hakkari Kadın Meclisi ise il binasında konuya dair açıklama yaptı. 

ADANA
HDP Adana İl Örgütü, 3 ismin vekilliklerinin düşürülmesine tepki gösterdi. HDP Adana İl binası girişinde yapılan açıklamaya siyasi parti ve insan hakları örgütlerinin temsilcileri destek verdi. Açıklama sırasında polis bina girişini ve çevresini ablukaya aldı. HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, iktidarın karşısından diz çökmeyip, mücadele edeceklerini dile getirdi. Açıklama ardından kitle oturma eylemi yaptı.

OSMANİYE
HDP Osmaniye İl Örgütü, 3 ismin vekilliklerinin düşürülüp tutuklanmasını il binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti.