20 Eylül 2024 Cuma

Tertip Komitesi Saraçhane'de direnişi sönümlendirmek için mitingi erken bitirdi

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacağını söyleyen DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB Saraçhane'de devletin çizdiği sınırlar içinde toplandı. CHP mitingine dönüşen Saraçhane buluşmasında, emekçi sol güçlerin bir kısmı Saraçhane surları önündeki polis barikatına yüklendi, polisle çatıştı. Polis saldırısına rağmen kitlenin direnişi sürdürme kararlılığının ardından Tertip Komitesi, mitingi alelacele bitirerek kitleyi dağıttı. Emekçi sol güçler bir süre daha barikatı zorlayarak dağıldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacakları açıklaması yapmalarına rağmen devletin çizdiği Saraçhane sınırları içine hapsoldu. CHP'nin kalabalık bir kitleyle geldiği Saraçhane mitingi, sendika ve meslek örgütlerinin mitingi olmaktan çok CHP mitingine dönüştü. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik'in boy gösterdiği ve kısa sürede terk ettiği alanda, CHP'liler yelkenli bayrakları ile alanın hakimiyetini de ele geçirdi. DİSK'in oldukça sınırlı sayıda kitleyle katıldığı Saraçhane mitingi CHP'nin sınırları içine hapsedildi.

YENİKAPI MARMARAY DURAĞINDAN YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ
KESK, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), kadın örgütleri ve ekolojistler, sendikalar Yenikapı Marmaray durağında bir araya gelerek kortejler halinde Saraçhane'ye doğru kitlesel yürümeye gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca "Taksim işçiye kapatılamaz", "Yaşasın 1 Mayıs", "Bijî yek Gulan", "1 Mayıs yasaklanamaz", "Taksim 1 Mayıs alanıdır",  "Yaşasın sınıf dayanışması", "Direne direne kazanacağız", "Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek"  sloganları atıldı.

PARTİZAN ÜYELERİ İŞKENCE GÖRDÜ
Saraçhane'de İBB binası önündeki caddede gerçekleştirilen miting alanına kitle Pertevniyal Lisesi önünde kurulan polis barikatında arama yapılarak giriş yaptı. Arama noktasında polis, İbrahim Kaypakkaya fotoğraflarının alana alınmayacağı söyleyerek Partizan kortejine saldırdı. "İbrahim Kaypakkaya bizim için meşrudur. İçeri böyle gireceğiz" diyen Partizan kortejine yönelik polis saldırısında gözaltına alınanlar ve yaralananlar oldu. Tertip Komitesi, saldırının ardından "Biz gerekli müdahaleyi gerçekleştiriyoruz" diyerek alandaki kitlenin arama noktasına gelmesini engelledi.

KİTLE BARİKATA YÜKLENDİ
Arama noktasından geçen ve Saraçhane surlarına doğru ilerleyen SMF, Halkevleri, TÖP, Sol Parti, SYKP, TİP, SODAP, EHP, SMİ, Kaldıraç, TKP, SEP, Halk-Der'in aralarında bulunduğu kitle barikata yüklendi. Polis kitleyi dağıtmak için biber gazı sıktı. Ardından kitleyle polis arasında çatışma çıktı. En az beş kez biber gazı kullanmasına karşı kitle geri çekildi fakat yeniden toplanarak barikata yüklendi. Polis, saldırıda plastik mermi de kullandı. Kitle, polise pet şişe, taş ve bayrak sopalarıyla karşılık verdi. Barikata yüklenenler arasında DİSK'e bağlı mücadeleci sendikalar da vardı.

Emekçi sol güçlerin bir kısmı polisle çatışırken, DİSK önlüklü birkaç kişi gelerek polisi ve kitleyi yatıştırmaya çalıştı.

1 Mayıs'ı Taksim Meydanında kutlama kararından vazgeçilmesi için büyük çaba harcayan EMEP, polis barikatına yüklenen kitleden uzak durmaya çalıştı. KESK'e bağlı sendikaların üyelerinin bir kısmı da çatışmalara dahil olarak barikatı aşmaya çalıştı.

"Her yer Taksim her yer direniş", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganlarının atıldığı polis barikatında kitle dağılmamak için uzun süre direndi.

Saraçhane'de çatışma sürerken, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB, hızla kitleyi dağıttı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun konuşmasının ardından Tertip Komitesi, "Bir yıl sonra görüşmek üzere mitingimizi sona erdiyoruz" anonsu geçti. Barikatı zorlayan emekçi sol güçler bu kararı yuhalayarak tepki gösterdi. Geri kalanlar ise hızla alanı boşalttı. 

Alanın boşaltılmasının ardından Saraçhane'deki barikata bir süre daha yüklenen emekçi sol güçler daha sonra eylemlerini sona erdirerek dağıldı.