30 Eylül 2024 Pazartesi

TKŞ: Kahrolsun ırkçılık, yaşamak direnmektir

TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri, Qamişlo'da bulunan Enternasyonal Şehitler Anıtı önünde ABD ve Türkiye'de gerçekleşen ırkçı saldırıları lanetledi, direnişi selamladı.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ), ABD ve Türkiye'de gerçekleşen ırkçı saldırıları lanetledi, direnişi selamladı.

TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri, Qamişlo'da bulunan Enternasyonal Şehitler Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde "Kürdüz, siyahiyiz, insanız", "Yaşamak direnmektir", "Kahrolsun ırkçılık" yazılı dövizler ve bayraklar taşındı.

Açıklama Kürtçe ve Arapça iki dilde okundu. Kürtçe açıklamayı okuyan Alişer Baran, sömürgeci kapitalist devletlerin, dünya genelinde daha fazla kazanç elde etmek için savaşlar çıkardığını, katliam ve soykırımlar gerçekleştirdiğini dile getirdi. Baran, "Sömürgeci devletlerin tarihleri soykırım ve ırkçılık tarihidir. Kürtleri, Ermenileri, Süryanileri, Rumları defalarca katliamdan geçirdiler. Topraklarımızı sömürgeleştirdiler, adaleti ve eşitliği ortadan kaldırdılar, egemen ulusları yüceltip diğer uluslara karşı ırkçı ideolojiler geliştirdiler, halkları birbirlerine düşman ettiler" diye konuştu.

ABD'nin Mineapolis kentinde siyahi George Floyd'un ırkçı bir polis tarafından öldürüldüğünü hatırlatan Baran şöyle konuştu: "'Özgürlükler ülkesi' olduğu iddia edilen ABD, ırkçılığın beşiğidir. Yerli halkların kanları üzerinde kurulan emperyalist ABD'de yaşanan bu katliam, ne ilk ne de son olacaktır. ABD hükümeti, adaleti sağlamalı. Siyahilere zulmedenler cezalandırılmalı. Sadece Floyd kardeşimizi öldüren polis değil, tüm ırkçılar tutuklanmalıdır."

'DİRENİN, ROJAVA HALKLARI OLARAK YANINIZDAYIZ'
Siyahilerin ırkçı-ayrımcı uygulamalara karşı günlerdir isyan ettiğini dile getiren Baran, "Bu haklı direnişi destekliyoruz. Rojava devrim topraklarından, ABD sokaklarında direnenleri selamlıyoruz. 'Haklarınız için, eşitlik için, adalet için, özgürlük için direnin' diyoruz. Siz ırkçı zulme karşı direndikçe dünya ezilen haklarının umudu da büyüyor. Siz direndikçe özgürlük tohumları tüm dünyaya yayılıyor. Direnin, Rojava halkları olarak yanınızdayız" şeklinde konuştu.

'BERXWEDAN JİYANE' DİYEREK DİRENEN YOLDAŞLARI SELAMLIYORUZ
Türkiye'de de yıllardır ırkçı uygulamaların yaşandığını anımsatan Baran şunları söyledi: "Türkiye'de her gün ırkçı uygulamalar yaşanıyor. Kürtler, Araplar, Çerkesler, Ermeniler en ağır hakaretlerle aşağılanıyorlar. Daha geçen hafta Ankara'da Kürtçe müzik dinlediği için Barış Çakan isimli genç, ırkçı faşistler tarafından öldürüldü. Her gün yeni bir ırkçı cinayet ve saldırılar yaşanıyor. Ormanlarımız yakılıyor, seçilmiş belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz tutuklanıyor. Faşist Türk devletinin tutuklama saldırısını, 'Berxwedan Jiyane' diyerek yanıtlayan Leyla Güven yoldaşımızın direnişini selamlıyoruz. Dört parça Kürdistan'da sömürgeci faşistlere karşı direnişimiz birdir. Siz direndikçe biz güçleniyoruz. Biz direndikçe siz de güçleneceksiniz."

'IRKÇI CİNAYETLERE ÖZSAVUNMA İLE CEVAP VERELİM'
Baran açıklamanın devamında ırkçılığın tüm dünyada halkların en büyük düşmanı olduğunu dile getirdi. Baran, "Irkçılığa karşı mücadele sömürgeciliğe ve emperyalist küresel sisteme karşı mücadele ile birleştirilmeli. Irkçılığa direnmek haktır. Her yerde özsavunmamızı geliştirelim. İnsanlığın başına bela olan ırkçılığı devrimle ortadan kaldıracak ve dünyayı özgürleştireceğiz. Irkçı cinayetlere özsavunma ile cevap verelim."