TÜKODER: Yolcu taşıma fiyatları pandemi öncesi fiyatlara çekilmeli
Tüketiciyi Koruma Derneği yolcu taşımacılığında uygulanacak tavan ücret tarifesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Yolcu taşıma fiyatları pandemi öncesi fiyatlara çekilmeli" denildi.
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) yolcu taşımacılığında uygulanacak tavan ücret tarifesinde indirime gidildiğini ama bunun yeterli olmadığı belirtilerek "Yolcu taşıma fiyatları pandemi öncesi fiyatlara çekilmeli" dedi. Açıklamada yolcu kapasitesi uygulamasında yüzde 50 zorunluluğunun 1 Haziran'dan itibaren uygulamaya başlanmasına rağmen bilet fiyatlarının 11 gün sonra düzenlenmesi eleştirilerek; "tüketici 11 gün neden fazla ödeme yaparak yolculuk yapmak zorunda bırakıldı?" denildi.
TÜKODER tarafından yapılan açıklamada 01 Temmuz 2020 tarihine kadar karayoluyla yapılan yolcu taşımacılığında uygulanacak tavan ücret tarifesinde indirime gidildiği belirtilerek; "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 12 Haziran 2020 Tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan karayoluyla yolcu taşımacılığı alanında uygulanacak taban/tavan ücret tarifesi hakkında tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğ ile 14 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanan ücret tarifesinden yüzde 25 ila yüzde 30'a varan indirimlere gidilmiştir. Bugünden itibaren geçerli olacak yeni şehirler arası otobüs fiyatları daha önce 160 TL olarak olan Ankara yeni tarife 120 TL'ye çekilmiştir. 100 TL olan en kısa mesafe ise 70 TL'ye 500 TL olan en uzun mesafe ise 375 TL'ye çekilmiştir. Benzer indirimler yüzde yirmi beşten başlayan indirimler ile kilometrelerine göre yeniden belirlenmiştir" denildi.
'TÜKETİCİ 11 GÜN NEDEN FAZLA ÖDEME YAPTI?'
TÜKODER olarak otobüs fiyatlarında uygulanan yüksek tarife nedeniyle mağdur olan halktan gelen şikayetleri değerlendirerek, halkın talebi olan ücretlerinin pandemi öncesi fiyatlara çekilmesini talep ettikleri belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Bu indirim ile aslında tüketici korunmadı, bilindiği üzere yolcu otobüslerinde ilk tavan taban fiyat uygulaması getirilen tebliğin yayınlandığı 14 mayıs tarihinde şehirler arası yolcu taşımacılığında otobüsler yüzde 50 kapasite ile yolcu taşıma zorunluluğu vardı. Bu zorunluluk 01 Haziran itibariyle İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelge ile yüzde 50 uygulaması kaldırılarak, tüm yolcuların cam kenarında oturma zorunluluğu getirildi. Böylelikle 2+1 otobüsler üçte iki kapasite kullanmaya başladı, fiyatlar bu nedenle yeniden ayarlandı. Ancak bu fiyatlar yüzde elli uygulaması kaldırıldığında neden uygulanmadı, tüketici 11 gün neden fazla ödeme yaparak yolculuk yapmak zorunda bırakıldı? Her krizin ekonomik yükünü vatandaşlarımız çekmek zorundamı?"
'SALGININ EKONOMİK MALİYETİNİN HALKA YÜKLENMESİNDEN VAZGEÇİLMELİDİR'
Devletin vergisinden, otobüs şirketlerinin kârından vazgeçmediği vurgulanan açıklamada; "Olan vatandaşlarımıza oluyor. Koronavirüsünün ekonomik maliyetlerinin hane geliri düşen tüketiciye yansıtılması uygulanmasından vaz geçilmelidir. Geçiş garantili geçmediğimiz köprü tüneller ve otoyollar ile hasta garantili gitmediğimiz şehir hastaneleri ne hazineden yapılan ödemeler durdurularak virüs ile yapılan mücadelenin yarattığı ekonomik maliyetler ile vatandaşlarımızın hane gelirini yükseltecek çalışmalarda kullanılarak, Kamu kurum ve kuruluşlarında israf dan vazgeçilmelidir. Sermaye de elini taşın altına koymalıdır" denildi.
'FİYATLAR PANDEMİ ÖNCESİNE ÇEKİLMELİDİR'
Yaz sezonunun gelmesi nedeniyle otobüs yolculuğunu en yoğun kullandığı bu aylarda 83 milyon tüketicinin talebinin acilen fiyatların pandemi öncesi fiyatlara çekilmesi olduğunun altı çizilen açıklamada şöyle denildi: "Yayınlanan bu ücretler 01 Temmuz 2020 tarihine kadar uygulanacaktır. Bu nedenle tüketiciler bu fiyatların üzerinde bir ücret ödemek zorunda kalırlar ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına şikayet ederek, aradaki farkın tahsili için Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabilirler."