21 Eylül 2024 Cumartesi

Tunca Nehrinin yüzeyi yosun ve su mercimekleriyle kaplandı

Aşırı sıcaklar, su akışının durağanlaşmasının yanı sıra, insanların nehre bıraktığı çöpler ve rüzgarın kenardaki atıkları sürüklemesiyle Tunca Nehrinin yüzeyi yosun ve su mercimekleriyle kaplandı.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar ve su akışının durağanlaşması nedeniyle Edirne'den geçen Tunca Nehrinin yüzeyini yosun ve su mercimekleri kapladı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün (DSİ) nehir ölçüm raporuna göre Tunca'nın debisi saniyede dört metreküp olarak ölçüldü. Nehir bazı alanlarda düşük debiye bağlı durağanlaştı.

İnsanların nehre bıraktıkları çöplerin yanı sıra rüzgarın kenardaki atıkları sürüklemesiyle de yosun ve su mercimeklerinin üzerinde birikenler kirliliğe neden oluyor. Nehri kirletenlere tepki gösteren kent sakinleri, çöplerin temizlenmesini istiyor.

Diken'de yer alan habere göre bölge sakinlerinden Tuğrul Tanrıverdi, "Meriç Nehri ne kadar güzelse Tunca Nehri'nin de o şekilde güzel olmasını istiyoruz. Vilayetin, Belediyenin ve Devlet Su İşleri'nin bu konuya el atmasını istiyoruz" dedi.

Nehir çevresine gelenlerin hem nehre hem de etrafa çöp attıklarını belirten Tanrıverdi, akarsulara sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Tanrıverdi şöyle devam etti: "Bu alanı gezin bir çöp konteyneri yok. Bilinçli vatandaş çarşıya kadar çöpünü götürüyor. Çok basit yöntemler var, belediye görevlileri burayı temizliyor ancak çöp konteynırı da konulmalı. Geçenlerde nehre koltuk atmışlar, hayretler içinde kaldım. Nehir cam şişelerle dolu, şişeler doğada bin yıl sonra kayboluyor. O yüzden bir vatandaş olarak bu duruma üzülüyorum. Ne kadar kirli olduğunu sizler de görüyorsunuz."