30 Eylül 2024 Pazartesi

Türk devleti çetelere vatandaşlık dağıtıyor

Türk devleti Suriye'de birlikte hareket ettiği çetelere vatandaşlık dağıtmaya devam ediyor. Suriye ve Türkiye'de halka yönelik çok sayıda suçun sorumlusu çetelerden birinin liderine daha TC vatandaşlığı verildi. İçişleri Bakanı Soylu, Ebu Hamza'nın ÖSO'cu olduğunu söyleyerek vatandaşlık verilmesini savundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ecnad'üş Şam adlı çetenin liderlerinden Ebu Hamza'ya verilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını, Ecnad'üş Şam'ın El Kaide'ye değil Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çetelerine bağlı bir grup olduğunu söyleyerek savundu. 

CHP Milletvekili Ünal Çeviköz, Hamza'ya TC. Vatandaşlığı verilip verilmeden hakkında herhangi bir tahkikat yapılıp yapılmadığını sordu. Yetkin Report'ta yer alan habere göre, Soylu'nun imzasıyla verilen yanıtta Ecnad'üş Şam'ın El Kaide'ye değil ÖSO çetelerine mensup olduğu belirtildi.

ÖSO çeteleri Türkiye tarafından IŞİD'e karşı mücadele yürüten Demokratik Suriye Güçleri'ne (QSD) karşı kullanıyor. Daha önce de Libya'ya giden ÖSO mensuplarına vatandaşlık verilerek maaşa bağlanacağı gündeme gelmişti.