22 Eylül 2024 Pazar

Uğur Şakar görkemli bir tören ile son yolculuğuna uğurlandı

Öcalan'a uygulanan tecridi ve Alman devletinin Kürtlere baskısını protesto etmek için Krefeld mahkemesi önünde düzenlediği eylem ardından yaşamını yitiren Uğur Şakar, Neuss mezarlığındaki kitlesel bir tören ile son yolculuğuna uğurlandı.
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uygulanan tecridin kırılması, Alman devletinin Kürt halkına yönelik uyguladığı kriminalizasyon politikalarını protesto etmek amacıyla 20 Şubat günü Krefeld Mahkemesi önünde bedenini ateşe veren ve 22 Mart günü tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Uğur Şakar, Neuss kentinde düzenlenen kitlesel bir tören ile son yolculuğuna uğurlandı.
 
Törene, KCDK-E, TJK-E, YJK, FEDA, MLKP temsilcileri ile çok sayıda yazar, gazeteci ve sanatçı, HDP eski milletvekillerinden Ahmet Yıldırım, Tuğba Hezer, Lezgin Botan ve Sibel Yiğitalp da katıldı. Neuss'da toprağa verilen Uğur Şakar'ın cenaze erkanını Doğan dede yaptı.
 
Törenin ardından söz alan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) aktivisti Gönül Kaya, "Tüm direnenlerin başı sağolsun" dedi. "Uğur Şakar, faşizm ve kriminalizasyon politikalarına karşı bedenini siper etti. 15 Şubat komplosunun akabinde kendini mahkeme önünde neden yaktı. Adaletsizliğe karşı kendisini yaktı. Onun tek isteği var, daha çok mücadele etmek daha çok mücadeleyi sahiplenmek" diyen Kaya, onun vasiyetini yerine getirileceği sözü de verdi.
 
Şakar'ın 20 Şubat'ta bedenini ateşe verdiğini 22 Mart'ta Hak'ka yürüdüğünü hatırlatan Kaya şöyle devam etti: "Kara bir günde gerçekleştirdiği eylemini Newroz ateşiyle aydınlattı. Tecritle hayatımızı karartmak isteyenlere karşı devrimci bir duruş ortaya koydu. Kapitalizmin merkezinde ortaya koyduğu tutum, faşizm varsa direnmektir. Dünyanın dört bir yanında devam eden açlık grevi eylemlerinin daha çok sahiplenilmesi ve mücadelenin daha çok sahiplenilmesi için Uğur yoldaşın yolunda mücadelemizi yükseltme sözü veriyoruz. Tüm ezilen halkların başı sağ olsun. Tüm halklara sözümüz mücadelemizi sonuna kadar götüreceğiz. Uğur heval ölmedi, onun felsefesi yaşıyor ve hakikatin yolu olacaktır."
 
Şakar'ın cenazesi "Şehit namirin" sloganlarıyla toprağa verildi.