3 Nisan 2025 Perşembe

Üniversite öğrencilerinin eylemi devam ediyor

Üniversite öğrencileri İmamoğlu'nun diplomasının iptal edilmesi ve onlarca kişinin gözaltına alınmasına karşı eylem yapa İstanbul Üniversitesi öğrencilerine yönelik polis saldırısının ardından bugün birçok noktada eylemde olacak. İstanbul, Mersin ve İzmir'de yapılan eylemlerde özerk üniversite mücadelesinin yükseltileceği kaydedildi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından üniversite öğrencilerinin tepkileri sürüyor. İstanbul, İzmir ve Mersin'de eylem yapan üniversite öğrencileri İstanbul Üniversitesinin "diploma iptal" kararını protesto etti. 

İSTANBUL
Galatasaray Üniversitesi öğrencileri, üniversite girişine boykot pankartı asan öğrenciler, derslere girmeyeceklerini belirtti. Öğrenciler, yaptıkları çağrıda "Galatasaray Üniversitesi öğrencileri olarak boykottayız. Diploma iptali hukuksuzluğunu tanımıyor, bilimsel eğitim kurumlarının iktidarın aleti olmasına karşı özgür ve özerk üniversite mücadelemizi yükseltiyoruz" diye belirtti.

Galatasaray Üniversitesi öğrencileri, İmamoğlu ile birlikte diploması iptal edilen İşletme Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Naciye Aylin Ataay'ı da yalnız bırakmadı.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
İstanbul Üniversitesi öğrencileri, üniversite yönetiminin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diplomasını iptal etmesi ve ardından gözaltına alınmasının ardından bir kez daha Beyazıt'ta toplandı. Bugün de Esnaf Yemekhanesi'nin önünde toplanan öğrenciler, ana kapıya yürüdü. "Haklarımıza ve demokrasiye sahip çıkıyoruz" pankartı taşıyan öğrenciler, yürüyüş boyunca sık sık "Kurtuluş sokakta sandıkta değil", "Ferman sarayın, sokaklar bizimdir", "Hükümet istifa" ve "Diplomasız Erdoğan" sloganlarını attı.

Öğrenciler, CHP'ye de tepki göstererek, "Öğrenciler sokakta CHP nerede" sloganı attı.

'TARİHİ BİR HUKUKSUZLUĞA İMZA ATILDI'
Ana kapı önünde yapılan açıklamada, İstanbul Üniversitesi yönetiminin Ekrem İmamoğlu ve aynı dönemde geçiş yaptığı belirlenen 28 kişinin diplomasını iptal etme kararıyla "tarihi bir hukuksuzluğa imza attığı" vurgulandı. Açıklamada, bu kararın ardından İmamoğlu ve gazeteci İsmail Saymaz başta olmak üzere 100'den fazla kişinin gözaltına alındığı hatırlatılarak, "Seçilmiş siyasetçilere yönelik operasyonlarla demokrasinin ve hukukun ayaklar altına alındığını bir kez daha görüyoruz. Dün olduğu gibi bugün de buradayız" denildi.

Öğrenciler, İstanbul Üniversitesi yönetim kurulunun kararını kabul etmediklerini belirterek, bunun yalnızca bireysel bir işlem olmadığını, doğrudan demokrasiyi hedef alan, seçimlere müdahale niteliği taşıyan bir adım olduğunu ifade etti. Öğrenciler, açıklamalarında üniversitelerin iktidarın politik kararlarının aracı haline getirildiğini belirterek, "Akademik kurumlar bilim üretmek yerine belirli siyasal süreçlerin bir parçası haline getiriliyor. Bu da üniversiteleri antidemokratik kurumlara dönüştürüyor ve yükseköğretimin güvenilirliğini sarsıyor" ifadelerine yer verdi. Öğrenciler, seçme ve seçilme hakkının demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak, "Bu karar yalnızca Ekrem İmamoğlu'nu değil, aynı dönemde benzer prosedürlerle diploma almış birçok mezunu da hukuki bir çıkmaza sürüklemektedir. On yıllar sonra keyfi bir biçimde alınan bu karar, akademik güveni sarsmakla kalmıyor, eğitim kurumlarının itibarını da zedeliyor" dedi.

'GELECEĞİMİZİN OLMADIĞI BİR TÜRKİYE'Yİ KABUL ETMİYORUZ'
Öğrenciler, açıklamalarında gençlerin gelecek kaygısıyla yaşadığını, ekonomik zorluklar altında ezildiğini ve şimdi de yıllarca emek vererek kazandıkları diplomalarının bir günde iptal edilmesiyle karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. "Senelerdir iktidardan darbe alan gençlik, bu sefer darbeyi üniversitelerden aldı" denilen açıklamada, gençlerin artık yurt dışına gitmek zorunda bırakıldığı belirtildi. Öğrenciler, "Yarın bu ülkenin nitelikli gençlerinin istemeyerek ülkeyi terk etmesine sebep olanlar, çocuklarına ve torunlarına 'Bu güzelim ülkeyi ne hale getirdiniz' diye sorulduğunda onlara nasıl cevap verecekler? Vicdanları rahat olacak mı?" diyerek tepki gösterdi.

'ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ KARARINI GERİ ÇEKMELİ'
Öğrenciler, İstanbul Üniversitesi yönetiminin aldığı kararın bilimsel ve hukuki temellerden uzak olduğunu vurgulayarak, "Bu karar akademik bir işlem değil, demokratik sürece dışarıdan yapılan bir müdahaledir. Üniversite yönetimi, iktidarın çıkarları doğrultusunda hareket ederek bilimsel tarafsızlığını kaybetmiştir" dedi. Açıklamada, üniversitelerde karar süreçlerinde öğrencilerin dışlandığı, Öğrenci Konseyi gibi mekanizmaların işlevsiz hale getirildiği ve eğitimin her geçen yıl niteliksizleştiği vurgulandı. "Bu nedenle İstanbul Üniversitesi yönetimi aldığı bu karardan derhal vazgeçmelidir" çağrısı yapıldı.

Öğrenciler, tüm üniversite öğrencilerini ve gençleri demokratik haklarını savunmaya, seçme ve seçilme hakkının gasp edilmesine karşı mücadeleye çağırarak eylemi sonlandırdı.

İZMİR 
Ege Üniversitesi (EÜ) öğrencileri de 1 No'lu yemekhane önünde bir araya gelerek, Tören Şölen Alanı'na doğru yürüyüşe geçti.  Yürüyüşte, "Halkın iradesine darbe vurulamaz", "Yasaklar, tutuklamalar sizin, mücadele bizimdir" pankartı açılarak, "Ülkemde diktatör istemiyorum", "Darbeye geçit yok", "Örgütlü bir halkı kimse yenemez" dövizleri taşındı. Onlarca öğrencinin katıldığı yürüyüşte sık sık, "Her yer Batman, her yer İstanbul", "Hükümet istifa" ve "Kayyumlar gidecek biz kalacağız" sloganları atıldı.

Yürüyüş sonrası açıklama yapan öğrenci Beril Aktaş, gözaltıların halkın iradesini yok sayma, halkı susturmaya yönelik olduğunu söyledi. Yargının, iktidarın sopası haline geldiğini söyleyen Beril Aktaş, "Halkın seçtiği yöneticileri hapse atarak, korku ve baskıyla bizleri susturabileceklerini sanıyorlar. Ama biz susmuyoruz. Bu ülkenin geleceğini inşa edecek gençler olarak hukuksuzluğa, keyfi tutuklamalara ve halkın iradesinin gasp edilmesine karşı sesimizi yükseltiyoruz. Bu sürecin takipçisi olacak, hukukun ve halkın iradesinin üstünlüğü için mücadelemizi sürdüreceğiz. Demokrasi ve özgürlükler asla susturulamaz. Teslim olmayacağız ve bu karanlık sona erecek" dedi

DEÜ'DE DE YÜRÜYÜŞ
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) öğrencileri de, Tınaztepe Yerleşkesi'nde yürüyüş gerçekleştirdi. "Halkın iradesine darbe vurulamaz" pankartını açan üniversiteliler, "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" ve "Hükümet istifa" sloganlarıyla yürüdü.

MERSİN
Mersin'de üniversite öğrencileri de üniversite kapısında yürüyüş düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Ulaş Boran Çavuş, "Halkın oyuyla seçilen siyasetçilere, muhalif gazetecilere ve kendi gibi düşünmeyen herkese bir gecede soruşturmalar açıyor, tutuklatıyor. Bizlere hukuk fakültesinde öğretilen dersler verilen kararlarla örtüşmüyor. Hukuk, iktidar elinde bir sopa gibi sallanıyor. Sesimiz, isyanımız baskı altına alınıyor. Üniversite öğrencilerine reva görülen ise geleceğimizin olmadığı, yasaklarla dolu bir Türkiye. Bunu kabul etmiyoruz, geleceğimize, demokrasiye, haklarımıza sahip çıkıyoruz" dedi.

AKP-MHP iktidarına karşı oldukları belirten Çavuş, "Dün İstanbul Üniversitesi'nde direnen sıra arkadaşlarımızın kavgasına omuz veriyoruz. Onlara doğrultulan barikatların, gazların, plastik mermilerin hesabını omuz omuza soracağız. İktidarın politikaları etrafında dizayn edilen üniversiteler ve eğitim sisteminin karşısında özgür, demokratik ve özerk üniversiteler için bütün sıra arkadaşlarımızı bir kez daha mücadele etmeye, seçme ve seçilme hakkının gasbına karşı ses çıkarmaya, demokratik hak ve özgürlüklerimize sahip çıkmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.