20 Eylül 2024 Cuma

Van halkı Narin için sokağa döküldü

Van'da Narin için sokağa çıkan çok sayıda kişi, katledilen tek çocuğun Narin olmadığını kaydetti. Eylemde, katledilen çocukların isimleri sayıldı ve mücadele sözü verildi.

Van Emek ve Demokrasi Platformu, katledilen Narin Güran için sokağa döküldü. Eyleme platform bileşenlerinin yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van il ve ilçe örgütü, belediye eşbaşkanları, DEM Parti Van Milletvekilleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl örgütü, Tevgera Jinên Azad (TJA), demokratik kitle örgütleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Aydın Perihan AVM önünde buluşan kitle, "Ji bo zarokan cîhanek ewle! Ji bo Narînê edelet", "Çocuklar için güvenli bir dünya! Narin için adalet" pankartı açtı. "Ji bo Narînê edalet ji bo zarokan ewlehi" dövizleri taşıyan kitle, sık sık "Karanlığa teslim olmayacağız", "Narin için adalet, herkes için adalet" sloganları attı.

Sanat Sokağına doğru slogan, alkış ve ıslık eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca kitleye esnaflar ve yoldan geçen halk alkış ve sloganlar ile eşlik etti. Kitle, Sanat Sokağında basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform adına açıklama metnini Eğitim-Sen Van Şube Eşbaşkanı Funda Demir Bozkurt okudu.

Narin'in ölümünü iktidarın çocuk düşmanı politikalarından ayrı görmediklerinin altını çizen Bozkurt, "İktidarın bu politikalarının faillere güç verdiğini biliyoruz. Çocuğu koruyan güvencelerin uygulanmadığı, çocuk katillerinin cezasızlık ile korunduğu, çocuğa karşı şiddeti önleyici çalışmaların yapılmadığı, çocuk alanındaki kazanımların ortadan kaldırıldığı bu çocuk düşmanı düzende tek bir çocuğu daha kaybetmek istemiyoruz. Maalesef Türkiye'de devlet yetkilileri ve ilgili bakanlıklar ancak çocukların hakları ihlal edildiğinde, çocuklar kaybolduğunda veya çocuklar yaşamlarını yitirdiğinde yükselen baskı karşısında yalnızca anlık, işlevsel olmayan ve geçici tepki geliştirmektedir" ifadelerini kullandı.

 Narin'in katledilen ilk coxuk olmadığının altını çizen Bozkurt, "Müslime Yağal, Leyla Akdemir ve daha nicelerinin arkasında benzer hikayelerin olduğunu biliyoruz. Bu çocukların öldürülmesinden sonra gerekli önleyici ve koruyucu önlemler alınmış olsaydı bugün Narin yaşıyor olacaktı. Bizler çocuklar için yaşanılabilir ve güvenli bir dünya kurmak için iktidarın çocuk düşmanı, çocuğu hayattan koparan politikalarına karşı mücadeleye devam edeceğimize ve Narin’in faillerinin tespit edilip hak ettikleri cezayı almaları için dosyanın takipçisi olacağımıza kamuoyu önünde söz veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından kitle 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylem sloganlarla sonlandı.