7 Ekim 2024 Pazartesi

Yangının sıçradığı termik santralden saçılacak zehirli gazlara dikkat

Muğla'nın Milas ilçesinde söndürülemeyen yangın Limak Holding'e ait Yeniköy Kemerköy Termik Santraline sıçradı. Limak Holding, "tehlike oluşturacak bir durum yok" iddiasında bulunurken işçiler yangının kömür bantlarına sıçradığını açıkladı. Uzmanlar, kömürün yanması sonucu açığa çıkacak kimyasal gazların yaratacağı tehlikeye dikkat çekti.

Milas'ta devam eden orman yangını Limak Holding'e ait Yeniköy Kemerköy Termik Santraline sıçradı. Dün saat 21.00 sıralarında termik santralin elektrik iletim tellerinden kıvılcımlar düşmeye başladı. Patlamaların da yaşandığı bölgede elektrikler kesildi.

BBC Türkçe'ye konuşan Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) eski Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Başaran, Kemerköy Termik Santrali'nin kömür sahasının santrale 4-5 km uzakta olduğunu belirterek, yangının santral içine kömür taşıyan bantlar üzerinden ana kömür sahasına ulaşma riski bulunduğuna dikkat çekti.

LİMAK HOLDİNG YALAN SÖYLÜYOR
Termik Santral'e sıçrayan ve kömür bantlarını tutuşturduğu öğrenilen yangınla ilgili açıklama yapan Yeniköy Kemerköy Termik Santrali'nin sahibi Limak Holding, "Santrallerimizde yangına karşı elimizden gelen her türlü tedbiri almış bulunmaktayız" demekle yetindi. Limak Holding, "tehlike oluşturacak herhangi bir durum söz konusu olmadığı"nı ileri sürerken santralde çalışanlar, yangının dağlardan geçen kömür bantlarına sıçradığını açıkladı. Santralde çalışanların verdiği bilgiye göre, santraldeki 25 bin tonluk kömür, kömür sahasına taşındı ve itfaiye ekipleri kömür sahasının çevresinde kömürün yanmaması için bekletiliyor.

SANTRALİN YAKININDAKİ MAHALLELER TAHLİYE EDİLİYOR
Yangının Yeniköy Kemerköy Termik Santrali'ne sıçramasının ardından yakınında bulunan yerleşim yeri Ören, Alatepe, Kurtak, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler ve Karaağaç mahallelerinde yaşayanlar tahliye edilmeye başlandı.

Bölgedeki yangını günlerdir sosyal medya hesabından paylaşan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da, yangının termik santrale ulaştığını doğruladı. Tokat, sosyal medya hesabından, "Alevler termik santrale girdi… Santral şu an tamamen boşaltılıyor ve şimdi sirenler çalıyor" dedi.

PROF. ÖZTÜRK: KÖMÜRÜN YANMASI SONUCU OLUŞACAK GAZLAR ÇOK TEHLİKELİ
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, termik santralde bulunan kömürün yanmasının yaratacağı tehlikelere ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Öztürk şunlara dikkat çekti:
"Termik santral yanarsa, tesiste bulunan kömürün gelişi güzel yanması sonucu ciddi oranda SO2, CO, PM2.5, PM10 gibi sağlık için tehlikeli kirleticiler salımlanır.

"Lütfen pencereleri kapalı tutalım, dışarı kesinlikle çıkmayalım. Termik santralde 40 bin ton kömür stoku olduğu iddia edilmekte. Bu doğru ise bölgede insan sağlığı için çok çok riskli hava kirliliği oluşur. Kömürün gelişi güzel yanması sonucu oluşacak kirleticiler, PM10, SO2, CO, NO2 kirleticileridir. Bu kirleticiler sağlık için çok tehlikeli.

"Termik santral stoğunda kömürün gelişi güzel yanması sonucu hakim rüzgar yönünde sağlık için çok çok tehlikeli kirleticiler oluşur. Yöre halkımız hava kirliliği konusunda uyarılmalı. Bölgede program yapan gazeteciler, hakim rüzgar yönünden uzak dursunlar ve mutlaka aktif karbonlu maske taksınlar. Kömürün gelişi güzel yanması sonucu oluşan gazlar sağlık için çok çok tehlikeli. Santral söndürme işlemi çok çok uzmanlık isteyen bir iştir. Aktif karbonlu maske maske kullanılması özellikle önemli. Gelişi güzel (kontrolsüz) kömürün yanması sonucu oluşan gazlar ölümcüldür.

"Termik santralden salımlanan kirleticilerin hakim olduğu bölgelerde evlere aktif karbonlu maske dağıtılmalı, vatandaşın dışarı çıkması kesinlikle yasaklanmalı. Pencereler kesinlikle sıkı sıkı kapalı olmalı. Bölgede solunum hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocuklara aktif karbonlu maske dağıtılmalı ve bölgeden ilk etapta boşaltılmalı. Boşaltma işleminde çalışanlara aktif karbonlu maske dağıtılmalı. Termik santral yetkilileri, tesiste ne kadar kömür ve diğer yanıcı madde olduğunu acilen kamuoyu ile paylaşmalı.

"Özellikle risk grupların, solunum hastalığı olanların, hamilelerin, bebeklerin, çocukların ve 65 yaş üstü kişiler derhal bölgeden uzaklaştırılmalı. Bölgedeki vatandaşlara Aktif karbonlu maske dağıtılmalı. Yangın söndürmede çalışanlar aktif karbonlu maske kullanmalı. Bölgede en büyük ihtiyaç aktif karbonlu maskedir."

PROF. DENİZ: KÖMÜRÜN YANMASI SONUCU ZEHİRLİ GAZLAR AÇIĞA ÇIKACAK
Prof. Dr. Veli Deniz de Limak Holding'e ait Yeniköy Kemerköy Termik Santrali'nde yangına müdahalede dikkat edilmesi gereken noktalar ve kömürün yanması sonucu açığa çıkacak zehirli gazlara işaret etti.

Prof. Deniz, "Kemerköy Santrali'nde yangına müdahalede dikkat edilmesi gereken en önemli kimyasal maddelerden sülfür dioksit ve zehirli bir gaz olan sülfür trioksit. Yangına müdahale edenler 5'er dakikalık nöbetlerle çalışmalı" uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Veli Deniz, "Sülfür dioksit ve sülfür trioksite ek olarak kül atıklar ve parçacıklı maddeler de hem itfaiye çalışanlarına hem de yöre halkına yönelik tehdit. Eğer halk henüz alanı boşaltamadıysa, ISLAK BEZLERLE ağız ve burunlarını kapatarak bu gazların etkisini azaltabilir" şeklinde öneri yaptı.

MİLAS BELEDİYE BAŞKANI: YANGINA MÜDAHALE İÇİN ACİL UÇAK LAZIM
Alevlerin termik santrale ulaştığını ilk duyuran Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat oldu. Tokat, sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülerle birlikte, alevlerin termik santrale ulaştığını duyurdu.

Tokat, gün içinde yaptığı açıklamada yangının santrale doğru ilerlediğini belirterek, "Ben, sabahtan beri buraya uçak getirmek için kriz masasını, Ankara'yı, bütün yetkilileri zorlamaya çalışıyorum. Bakın şu anda buraya helikopter etki edemez, buraya acil uçak lazım" demişti.