24 Eylül 2024 Salı

'Yasaklara karşı 1 Mayıs'a fiili meşru mücadeleyle hazırlanıyoruz'

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve daşanışma günü 1 Mayıs'ı kutlama hazırlıkları sürerken valilik ve kaymakamlıkların peş peşe verdiği yasak kararlarına sendika temsilcileri tepki göstererek, yasak kararını tanımadıklarını, fiili meşru mücadele hattından 1 Mayıs hazırlıklarını sürdüreceklerini belirttiler.

AKP'li Cumhurhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 12 Nisan günü açıkladığı pandemi yasaklarını bahane eden İstanbul'daki kaymakamlıklar bir dizi yasak kararları açıkladı.

15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasındaki yasaklar kapsamında, "meydan, cadde, sokak, yol, park gibi tüm umuma açık alanlarda, miting, açık yer toplantıları, gösteri yürüyüşleri, oturma eylemi, protesto eylemi, yürüyüş ve toplanmalar basın açıklamaları, stant açma, imza toplama, imza kampanyası, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere anma toplantısı, anma töreni düzenleme, ticari kimliği bulunan tüzel kişiliklerin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere el ilanı, bildiri, broşür dağıtma, afiş, poster asma, sticker yapıştırma ve benzeri türdeki her türlü eylemler"in yapılamayacağı açıklandı.

Yasakların 1 Mayıs öncesinde yürütülecek çalışmaları engelleme amacı taşıdığı görülüyor. İşçi sendikaları yasakları ETHA'ya değerlendirdi.

Dev Turizm-İş Marmara Şube Başkanı Turgay Özdemir, İstanbul'un 39 ilçesi ile bazı kentlerde eylem etkinlik yasaklarının politik bir karar olduğunu belirtti. Yasak kararının iktidarın sıkışmışlığının bir saldırısı olduğunu ifade eden Özdemir, 1 Mayıs'a giderken bunun bir pandemi önlemi olmadığına dikkat çekti. İktidarın yasaklar ile emek mücadelesi verenlerin sokakta seslerini yükseltmesi ve bir politik atmosfer oluşturmasının önüne geçme hamlesi olduğunu söyleyen Özdemir, Simbo, SML Etiket işçileri gözaltına alınması, PTT işçilerinin yapmak istediği basın açıklamasının engellenmek istenmesinin bunun bir gösterdiği olduğunu kaydetti. Özdemir, "Yasağa karşı tutum net olmalı ve her yerde teşhir edilmeli. AKP iktidarının aldığı faşizan kararlar önümüze geçemeyecek. Her yerde 1 Mayıs'ı haykırmaya, her yerde işçilerin haklarını aktarmaya ve sesimini yükseltmeye devam edeceğiz. Kimse bunun önüne geçemeyecek" diye belirtti.

Kadınların Türkiye siyasetine ve Türkiye devrimci hareketine çok şey öğrettiğinin altını çizen Özdemir, "İşte kadınların İstanbul Sözleşmesine ve kadın haklarına ilişkin verdikleri birlikte mücadele. Bu 1 Mayıs'ta ve bundan sonra da aynı kararlılığı örnek alarak mücadele yürütülmeli. Bu yasakları tanımamalı. Bizde bu yasakları tanımayacağız" diye konuştu.

İnşaat-İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Anıl Deniz Gider, iktidarın 1 Mayıs dolayısıyla aldığı yasak kararının kendilerine fiili meşru mücadeleyi dayattığını söyledi. İnşaat işkolunda fiili meşru mücadele yürüttüklerini kaydeden Gider, "Çünkü alınan kararlar hakikaten orman kanunlarıdır. Tedbir başlığı altındaki keyfi yasaklarını tanımıyoruz. Biz 1 Mayıs'a yakışır bir şekilde hazırlanıyoruz. 1 Mayıs günü de yasakçılara karşı gerekli cevabı alanlarda vereceğiz" diye belirtti.

Pandemi gerekçeli keyfi yasakların kendileri için yok hükmünde olduğunu vurgulayan Dev Yapı-İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut, "Dün 1 Mayıs çalışması yaparken arkadaşlarımız engellendi. Engellere rağmen yolumuza devam edeceğiz. 1 Mayıs çalışmalarımızı ve kutlamalarımızı gerçekleştireceğiz. Yasak varsa direnişte var" dedi.

Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı ise "Bu yasakların sıradan yasaklar olmadığını görmek gerekiyor. Siyasal iktidar biriken öfkenin farkında yani büyük bir öfke söz konusu. İşçi sınıfından tutun da esnafına kadar, Kürtlerden tutun Alevilere kadar, kadınlardan tutun da gençlere kadar büyük bir öfke birikmiş durumda. Bu öfkenin akacağı kanallar siyasal iktidar tarafından engellenmeye çalışılıyor, barikat kurulmaya çalışılıyor" diye belirtti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Boğaziçi direnişi, Newroz ve işçi direnişlerini örnek veren Saygılı, "Bunlar büyüyerek devam ediyor. Dolayısıyla bunun önüne barikat kuruluyor. Bizim burada yapmamız gereken şu; kurulan 1 Mayıs Platformu ile sokak sokak, havza havza, meydan meydan mücadeleyi büyütmek. Biz bunu yapıyoruz" diye kaydetti.

1 Mayıs'ı öncesinden kazanmak için fiili meşru mücadeleye dayanarak, ezilenlerin taleplerini ortaklaştırarak 1 Mayıs'a yürümek gerektiğini vurgulayan Saygılı, "Bu 1 Mayıs'ın çok görkemli bir 1 Mayıs olacağını, ciddi işçi emekçi iradesinin ortaya çıkacağını düşünüyorum. Bizi kurtaracak olan da bu siyasal iktidarın ve patronların, bu despot iktidarın karşısına bu iradeyle çıkmak" diye konuştu.