20 Eylül 2024 Cuma

Yunan sahil güvenliği mültecileri denize attı, muhalefet soruşturma talep etti

BBC, Yunan sahil güvenliğinin 9 mülteciyi kasıtlı bir biçimde denize attığını ortaya çıkardı, ana muhalefet partisi SYRIZA olaya ilişkin soruşturma talep etti.

Görgü tanıkları, Yunan sahil güvenliğinin üç yıl içinde Akdeniz'de çok sayıda mültecinin ölümünden sorumlu olduğunu, mültecilerden dokuzunun kasıtlı olarak denize atıldığını söyledi. BBC, bu dokuz kişinin, Yunan karasularından çıkarılmaları ya da Yunan adalarına ulaştıktan sonra tekrar denize açılmaları sonucu öldükleri iddia edilen 40'tan fazla kişi arasında olduğunu ortaya çıkardı. BBC'ye açıklama yapan Yunan sahil güvenliği, yasa dışı faaliyetlere ilişkin tüm suçlamaları reddetti.

12 kişinin bir Yunan sahil güvenlik botuna bindirildikten sonra bir sandala aktarılarak terk edildikleri görüntüleri eski bir Yunan sahil güvenlik görevlisine gösterildi. Eski sahil güvenlik görevlisi, yanındaki kişiye Yunanca konuşarak bunun "açıkça yasa dışı" ve "uluslararası bir suç" olduğunu söyledi.

Yunan hükümeti uzun süredir insanları zorla, geldikleri ülke olan Türkiye'ye geri yollamakla suçlanıyor. BBC ilk kez, Yunan sahil güvenliğinin eylemleri sonucu ölümlere yol açtığı iddia edilen olayların sayısını hesapladı. 23 Mayıs 2020 tarihli, 43 kişinin ölümüyle sonuçlanan 15 olay analiz edildi.

'HESAP VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ'
Yunanistan'da ana muhalafet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA), BBC'ye konuşan görgü tanıklarının Yunan sahil güvenliğinin 3 yılda çok sayıda göçmenin ölümüne neden olduğunu söylemesi sonrası soruşturma talep etti.

SYRIZA'nın göçmen politikalarından sorumlu yetkilisi Giorgos Psychogios, "Derinlemesine bir soruşturma talep ediyoruz. Yanıt verilmesini talep ediyoruz. Hesap verilmesini talep ediyoruz. Bu nedenle soruşturma istiyoruz" dedi. BBC'ye konuşan Psychogios, "İnsan hayatını önemsiyoruz. Can kaybına alışamayız" ifadelerini kullandı. Psychogios ayrıca partisinin yıllardır, çeşitli uluslararası kuruluşların raporları sonrası, sahil güvenlikle ilgili olarak şeffaf bir tavır takınılması çağrısı yaptıklarını hatırlattı.

Bir diğer muhalefet partisi Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) de BBC'de yayımlanan haberin sahil güvenliğin "olası yasa dışı eylemlere ilişkin olarak makul düzeyde endişeye neden olduğunu" vurguladı. Partinin milletvekillerinden Athanasios Glavinas, "Yetkililerin yanıtlarını bekliyoruz. İnsan hayatına ve değerlerine saygı tartışılamaz" dedi.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ 'İDDİALAR KANITLANMADI' DEDİ
Yunanistan Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis ise BBC'nin iddialarının kanıtlanmadığını söyledi, her şikayetin inceleneceğini savundu. Marinakis gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sahil güvenlik her gün çok sayıda insanın hayatını kurtarıyor. Onları hedef almak yanlış" dedi.

"Gerçeklik bu iddiaları uzun yıllar boyunca sürekli çürüttü" diye konuşan Marinakis, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aslında geçmişte pek çok kez ülkeye iftira atma girişiminin arkasında Yunanlıların olduğunu gördük."