22 Eylül 2024 Pazar

1 Mayıs balkon ve pencerelerden kutlandı

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerden çalınan 1 Mayıs Marşı ve atılan sloganlarla kutlandı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin, sokağa çıkma yasağı nedeniyle 1 Mayıs'ın evlerden kutlanması çağrısının ardından tüm kentlerde halk balkon ve camlarda, alkış, zılgıt ve marşlarla 1 Mayıs'ı kutlandı.

#21deBalkonlardayız etiketiyle sosyal medya hesaplarından da paylaşılan görüntülerde her mahalleden 1 Mayıs Marşı ve sloganları yükseldi.

İSTANBUL
İstanbul'da halk, kentin çeşitli yerlerinde evlerinin pencere ve balkonlarına çıkarak zılgıt, şarkı ve sloganlarla 1 Mayıs'ı kutladı. 

Okmeydanı ve Kartal ilçe merkezleri yanı sıra Maltepe ilçesinin Zümrütevler, Fındıklı, Esenkent, ve Gülsuyu gibi mahallelerinde halk evlerinin pencere ve balkonlarına çıkıp kaşık, tencere ve tavayla ses çıkardı, birçok kişi zılgıt çekerek ve 1 Mayıs Marşı çalarak günü kutladı.

Bunun yanı sıra 1 Mayıs'ı evlerinin damından dilek balonu uçurarak ve evlerinin damından ve sokaklardan havai fişek atarak kutlayanlar da oldu.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Merkez Yenişehir, Sur, Bağlar, Kayapınar semtlerinde balkon ve pencerelere çıkan halk 1 Mayıs'ı çaldıkları ıslık, söyledikleri marşlarla kutladı.

Kayapınar ilçesinde balkonlara çıkan halk, slogan attı ve ışık söndürerek 1 Mayıs'ı kutladı. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle sokağa çıkan olmazken 1 Maıs kutlaması 15 dakika sürdü. Sokağa çıkma yasağından muaf tutulan fırınlarda çalışan emekçiler caddeye çıkarak ıslıklarla 1 Mayıs'ı kutladı. Ayrıca yoldan geçen bir ambulansın uzun süre korna çalması dikkat çekti.

Merkez Ofis semtinde ise 1 Mayıs halkın havai fişek gösterisiyle kutlandı.

ANKARA
Ankara'da emekçiler balkonlarından 1 Mayıs Marşı çalarak bayramlarını kutladı. MAmak halkı da 1 Mayıs'ı havai fişek gösterisiyle kutladı.

DERSİM
Dersim'de emekçiler balkonlarından Kürtçe ve Türkçe slogan atarak 1 Mayıs'ı kutladı. 

ÇUKUROVA
Adana, Mersin, Hatay ve Antalya'da da halk 1 Mayıs'ı evlerinin pencere ile balkonlarına çıkarak, alkış, ıslık ve marşlarla kutladı. Bazı kişiler evlerinin balkonlarına "Yaşasın 1 Mayıs. Biji yek Gulan" pankartları astı. Kutlamalar sırasında 1 Mayıs marşları çalındı.

Kutlamalarda keman ve saz da çalındı. Kimileri de attıkları havai fişeklerle 1 Mayıs'ı kutladı. Hatay'ın Antakya ilçesinde de Halkevi üyeleri yasağa rağmen sokağa çıkıp, "Yaşasın devrim ve sosyalizm" ve "Yaşasın 1 Mayıs" sloganlarını atarak yürüdü.

EGE
İzmir'de gün içinde çalışanların iş yerlerinde yaptıkları 1 Mayıs kutlamaları akşam balkonlarda devam etti.

İzmir'in Buca, Konak, Narlıdere, Göztepe, Balçova başta olmak üzere birçok ilçe ve mahallelerinde kutlamalar yapıldı. Alkış ve ıslıklarla başlayan 1 Mayıs kutlamaları, marşlarla ve "Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan" sloganlarıyla devam etti.

ESP ve SKM üyeleri Bayraklı, Bornova, Karşıyaka, Çiğli, Narlıdere ve Konak sokaklarında 1 Mayıs Marşını söyledi. İşçi ve emekçilerin 1 Mayıs'ını kutladı. ESP üyeleri Bayraklı ve Yamanlar'da evlerinin balkonlarından meşaleler yakarak 1 Mayıs'ı kutladı.

Halkın ışık söndürme eylemleri yaptığı etkinlikte, İzmir Halkevleri yöneticileri sokaklarda ellerinde megafonlarla sloganlar attı. Balkonlara çıkan bazı kişiler enstrümanlarla marşlar çaldı.

Öte yandan Manisa, Aydın, Muğla, Denizli ve Balıkesir'de halk balkonlarında alkış, ıslık ve marşlarla 1 Mayıs'ı kutladı.

Ayrıca kadınlarda Kadınlar Birlikte Güçlü'nün (KBG), çağrısı ile evlerinin balkonlarına camlarına ve bulundukları yerlere sarı bezler asarak 1 Mayıs'ı kutladı. Asılan bezlerin üzerine yazılan sloganlarda ev içi emeğin sümürüsüne dikkat çekildi.