22 Eylül 2024 Pazar

'1 Mayıs'ta yaşam grevine' 

Emek ve Demokrasi Güçleri, Tuzla'da işçi ve emekçileri 1 Mayıs'ta sokaklara ve yaşamak için greve çağırdı.

Emek ve Demokrasi Güçleri, Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde 1 Mayıs çağrısı yaptı.
Tuzla İçmeler Köprüsü'nde bir araya gelen örgütler, sabah vardiyasında işbaşı yapan işçilere seslendi, "yaşam için greve" dedi.

'EVDE KAL' DİYEN İKTİDAR İŞÇİLER ÇALIŞIN DİYOR'
DİSK/ Limter-İş Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Demiral, işçilere seslendi.

Koronavirüsün hızlıca yayıldığını ve can almaya devam ettiğini belirten Demiral, "'Evde kal' diyen iktidar bize çalışın diyor. Yaşamamız tehlikede. Yaşam hakkı grevini hayata geçirelim. 1 Mayıs'a giderken yaşam hakkımızı kullanalım, işe gitmeyelim" dedi.

'İKTİDAR VE PATRON SALGINI FIRSATA ÇEVRİLDİ'
1 Mayıs'ın işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu vurgulayan Demiral, "1 Mayıs 8 saatlik çalışma hakkının kazanıldığı gündür" dedi. Demiral, şöyle devam etti:"1 Mayıs'a sahip çıkmalı, haklarımıza sahip çıkmalıyız. İşçiler boynunu büktüğü, sermaye karından vazgeçmediği sürece ölümler devam edecek.

"İktidar sermayeyi koruyor, işçileri ölüme terk ediyor. Tersanelerde toz maskesi kaldırıldı, cerrahi maskeler dağıtıldı yerine. Tersanelerde toz maskeleri kullanılmak zorunda. Virüs bahane edilerek işçi sağlığı iş güvenliğini yok sayıyorlar. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı vardı ama tersane patronları sabah 8 akşam 6 olarak çeviriyor.

"Patronlar iktidarın aldığı yasak kararını kara, fırsata çeviriyor. İşçileri, 8 saatten fazla çalıştırıyorlar. Tersaneler çok tehlikeli işler alanında olduğu için yasa 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz diyor. Ama tersane patronları hükümeten aldığı güçle çalışma saatlerini arttırdı."

Demiral, tüm işçileri yaşam için yaşam hakkı grevine ve 1 Mayıs'ta sokağa çıkmaya çağırdı.

Eylem boyunca, "Yaşasın 1 Mayıs", "Her yer 1 Mayıs, her yer direniş", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.