20 Eylül 2024 Cuma

14 baro Kürtçe halay tutuklamalarına tepki gösterdi

Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekenlerin tutuklanmasına tepki gösteren 14 baro, "Yargının temel hak ve özgürlükleri koruyucu bir tutum alarak sosyal medyanın linç havasına ortak olmaması gerekir" dedi.

Sosyal medya üzerinden trol hesapların hedef göstermesiyle Kürçe şarkılar eşliğinde halay çekenlerin tutuklanmasına tepkiler sürüyor. Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Batman Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Dersim Barosu, Hakkari Barosu, Kars Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Urfa Barosu, Şırnak Barosu, Van Barosu ortak açıklama yaparak, "Yargı sosyal medya lincine ortak olmamalı" dedi.

Kürtler söz konusu olduğunda devletin güvenlikçi politikaları ve yargısal tasarruflarının devreye girmesinin kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, halay videoları üzerinden gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklama furyasının demokratik bir hukuk devletinde yeri olmadığı belirtildi. Bu uygulamalardan vazgeçilmesi çağrısının yer aldığı açıklamada, yargının temel hak ve özgürlükleri koruyucu bir tutum alarak sosyal medyanın linç havasına ortak olmaması gerektiği kaydedildi.

'KÜRTÇE HALAY İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ'
Düşüncelerin özgürce ifade edilmesinin, ulusal mevzuat ve tarafı olunan uluslararası sözleşmelerle hukuki koruma altına alındığı belirtilen açıklamada, "Kürtçe müzik eşliğinde halay çekmek, şarkı içeriğinde yer alan ifadeler ile atılan sloganlar ifade özgürlüğü kapsamında korunmaktadır. Zira 6459 sayılı kanunla değiştirilen 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2 maddesindeki örgüt propagandası suçunda esaslı değişiklikler yapılarak örgüt propagandasının basit hali suç olmaktan çıkarılmış ve örgütün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapmak suç haline getirilmiştir" bilgileri yer aldı.

'TUTUKLANANLAR SERBEST BIRAKILSIN'
Gözaltı ve tutuklamaların ölçüsüz, hukuksuz, masumiyet karinesi ile hukuki güvenliğin ihlali olduğu kaydedilen açıklamada, "Yurttaşların yargı baskısına maruz bırakıldığı uygulamalardan vazgeçilerek gözaltına alınan veya tutuklanan yurttaşların serbest bırakılması gerektiğini kamuoyuna saygı ile bildiririz" ifadesi yer aldı.