20 Eylül 2024 Cuma

AKP mahkeme kararını tanımıyor: Kanal İstanbul yeniden gündemde

Mahkemenin iptal ettiği Kanal İstanbul projesi yeniden devreye sokuldu. İstanbul'un çok sayıda su havzası ve ormanlarını ranta açan AKP-MHP iktidarı, Kanal İstanbul ile daha büyük bir ekolojik yıkıma yol açacak.

Deprem AKP-MHP iktidarı için yeni bir yağma ve talan gerekçesine dönüştürülüyor.

Mahkemenin iptal ettiği Kanal İstanbul projesi yeniden devreye sokulmak isteniyor. Deprem bahanesiyle Arnavutköy ilçesi Boyalı ve Baklalı mahalleleri ile Yenişehir rezerv yapı alanının belli kısımlarına ilişkin imar ve uygulama planları yeniden yapılarak askıya çıkarıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Kanal İstanbul projesi,  mevzuata ve kanunlara aykırı olduğu için mahkeme tarafından iptal edilmişti. Mahkeme kararın etrafından dolanan AKP-MHP iktidarı, su havzaları, mera ve tarım alanları, ormanları yok edecek projeyi yeniden uygulamaya çalışıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi hazırladığı strateji belgesinde, son 10 yılda İstanbul'da 87 bin 445 hektar doğal ve kırsal alanın tahrip edildiğini, 375 bin 735 hektar alanın ise tehdit altında olduğunu açıklamıştı. İstanbul'da halen varlığını sürdürebilen 86 bin 884 hektar tarım alanı ile 240 bin 400 hektar ormanlık alan iktidarın ekolojik yıkım projeleri tarafından tehdit edilirken, 73 bin 106 hektar SİT alanı, İstanbul'un su ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan Kuzey Ormanları da Kanal İstanbul projesiyle yok edilecek.

Kanal İstanbul'un tehdit ettiği yerler arasında Küçükçekmece, Sazlıdere ve Terkos gölleri de bulunuyor.

Kanal İstanbul vb. projelerle İstanbul'un su havzaları, barajları yok eden iktidar, Trakya'daki Rezve deresi ve Istranca sularını İstanbul'a taşıyarak çözüm üretmeye çalışıyor.