22 Eylül 2024 Pazar

‘20 bin öğretmen salgın nedeniyle atanmıyorsa, neden atamalar yapıldı?’

HDP Milletvekili Koçyiğit, ataması yapılan 20 bin öğretmenin hala atanmadığını belirterek, Bakan Selçuk’a, “Ataması gerçekleşen 20 bin öğretmenin göreve başlatılmamasının sebebi salgın ise o zaman salgın döneminde atamaları neden yapılmıştır?” diye sordu.

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, salgın sürecinde 20 bin öğretmenin atanacağı yönündeki açıklamaları Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.

Türkiye’de eğitim sisteminde yaşanan sorunlardan biri de ataması yapılamayan öğretmenler olduğunu belirten Koçyiğit, her yıl eğitim, fen, edebiyat fakültesinden 100 bine yakın eğitimci öğretmen adayı olarak mezun olduğunu, ancak atanmadığını kaydetti.

Uzun süredir atama bekleyen öğretmen adaylarından 20 bininin, pandemi sürecinde atandığını hatırlatan Koçyiğit,  50 gün geçmesine rağmen göreve başlama kararnamelerinin çıkarılmadığını söyledi.

Bakanlık mevzuatına göre öğretmenlerin 15 gün içerisinde göreve başlaması gerekitğini hatırlatan Koçyiğit, “Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların kapalı olduğunu, öğrenci bulunmadığını ve dolayısıyla okullar açıldığı zaman bu öğretmenlerin görevlerine başlatılacağını ve herhangi bir hak kaybı yaşamayacaklarını” ifade ettiğini belirtti.

Atamaların zaten eğitime ara verildiği ve uzaktan eğitimin başladığı günlerde gerçekleştirildiğini vurgulayan Koçyiğit, öğretmenlerin, mevcut işlerinden çıktıkları ya da çıkarıldıkları için sıkıntılar yaşadığını söyledi. 
Koçyiğit, Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un şu soruları yanıtlamasını istedi:

"-18 Mart tarihinde Bakanlığınız tarafından açıklanan 20 bin öğretmen atama kararının ardından göreve başlama kararnamesi neden çıkarılmamaktadır? Ataması gerçekleşen 20 bin öğretmenin göreve başlama kararnamesi ne zaman çıkarılacaktır?

-Ataması gerçekleşen 20 bin öğretmenin göreve başlatılmamasının sebebi salgın ise o zaman salgın döneminde atamaları neden yapılmıştır?

-20 bin öğretmen atama töreninde açıkladığınız üzere 'olağanüstü dönemde bütün iş ve işlemleri devam ediyor' Sözünün gereği olarak atanan öğretmenler neden göreve başlatılmamaktadır?

-Atanan öğretmenlerin göreve başlama kararnamesinin elektronik ortamda ulaştırılması ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?  Varsa bu çalışmanız ile ilgili bir açıklama yapacak mısınız?

-Ataması yapılan öğretmenler için bütçeden ayrılan pay ne kadar? Salgın döneminde ataması yapılan 20 bin öğretmene bütçeden maaş ve sigorta yatırılacak mıdır?"