22 Eylül 2024 Pazar

2024 Newroz deklarasonu: Zaman özgürlük ve zafer için ayağa kalkma zamanıdır

İstanbul 2024 Newrozunun deklarasyonu açıklandı. Deklarasyonda, "Zaman ezilenlerin ortak mücadelesinde daha fazla ısrar ve bunu güçlendirme zamanıdır. Ve zaman, ögürlük ve zafer için ayağa kalkma zamanıdır" denildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (Dem Parti) İstanbul'da 2024 Newroz deklarasyonunu açıkladı. DEM Parti ve HDK bileşen parti ve örgüt temsilcilerinin katılımıyla Taksim Hill Otel'de bir basın toplantısı düzenlendi.

SOSYALİSTLERE YÖNELİK GÖZALTI SALDIRILARINA TEPKİ
Kurum temsilcileri kısa bir konuşma yaptı. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) ve Limter-İş'e yönelik gözaltı saldırısına tepki gösterilen toplantıda, sosyalistlere neredeyse her hafta operasyon yapıldığı belirtildi. Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı'ya yönelik polis işkencesine dikkat çeklien toplantıda, "Newroz'dan 1 Mayıs'a daha güçlü katılmak, ses olmak zorundayız. İşçilerin, emekçilerin Newroz bayramı kutlu olsun" denildi. 

"Zaman, özgürlük ve zafer zamanıdır. Ayağa kalk" başlıklı deklarasyon metnini HDK Eş Sözcüsü ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek okudu. 2024 Newrozunun, tekçi devlet geleneğinin dinci, milliyetçi ve cinsiyetçi faşizme evrildiği günümüz koşullarında, vazgeçmeyenlerin, teslim olmayanların ve zafere inananların yan yana, omuz omuza geldiği gün olacağını kaydeden Çiçek, "Bugün Kürtler, Aleviler, yoksullar, işçiler, kadınlar, gençler AKP-MHP faşizminin politikaları ve şiddet tekeli altında itaat etmeye zorlanırken Demirci Kawa'nın Dehak'a karşı verdiği mücadelenin sembolü olan özgürlük meşalesi, yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor" dedi. 

25 yıldır İmralı'da tecrit işkencesinde tutulan PKK lider Abdullah Öcalan'dan üç yıldır hiçbir haber alınamadığını hatırlatan Çiçek, "Nasıl ki dün Çağdaş Kawa Mazlum Doğan'ın yaktığı üç kibrit yolumuzu aydınlatmışsa, bugün de sayın Abdullah Öcalan'ın 'Newroz halkı' dediği bizler, İmralı işkence sistemini kıracağız. Bunun bir gereği olarak, sömürgeciliğe ve işgalciliğe karşı Kürt halkının varlık ve özgürlük mücadelesini yürütenler, dün olduğu gibi bugün de örgütlü iradesini ezilenler ve sömürülenler lehine kullanmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı. 

'BU ÇARKI KIRMAKLA MÜKELLEFİZ'
Kürdistan'da özel savaş politikalarıyal Kürt halkına diz çöktümeye çalışan AKP-MHP faşizminin, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin dört bir parçasını ulusal ve uluslararası sermayeye peşkeş çektiğini söyleyen Çiçek, "Bizler; ezilenler, yok sayılanlar, sömürülenler, demokrasi talep edenler, kimliğine sahip çıkanlar bu çarkı kırabiliriz, kırmakla mükellefiz" dedi.

"Newroz ateşinin, Türkiye ve Kürdistan halklarının birleşik mücadelesini aydınlatması umudunu canlı tutma zamanıdır. Newroz ateşi etrafında Demokratik Cumhuriyet mücadelesi için birleşme zamanıdır" diyen Çiçek, Kürdistan belediyelerine atanan kayyumlar, tutsak edilen on binler, rant uğruna depreme kurban verilenler, cenazelerine ulaşılamayan maden işçileri, barınamayan öğrenciler, açlığa ve ölüme terk edilen emekliler, elleriyle dünyayı inşa edip karşılığında yok sayılanlar, evlerin içinde görünmeyen emeğin öznesi kadınlar, köylerinden edilen köylüler, ekolojik yıkımın mağdurları olarak hep birlikte Newroz alanlarına akacaklarını; hasta tutsaklara, hukuksuzca hapishanelerde tutulan Kürdistanlı ve Türkiyeli devrimcilere, açlık grevinin 106. gününde olan tutsakların sesi olacaklarını kaydetti. 

'ZAMAN AYAĞA KALKMA ZAMANIDIR'
Çiçek, şöyle devam etti: "Zaman, İmralı işkence sistemini kırma zamanıdır. Zaman Kürt sorununun demokratik çözümünü ve Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü sağlama zamanıdır. Zaman özgürlük taleplerini en güçlü şekilde haykırma ve toplumsal mücadeleyi büyütme zamanıdır. Zaman kimliğini ve kültürünü anadilinle yaşama zamanıdır. Zaman toplumun üzerine karabasan gibi çöken karanlığı Newroz ateşiyle aydınlatma zamandır. Zaman zindanlardaki yoldaşlarımızla özgür ortamlarda kucaklaşma zamanıdır. Zaman ezilenlerin ortak mücadelesinde daha fazla ısrar ve bunu güçlendirme zamanıdır. Ve zaman, ögürlük ve zafer için ayağa kalkma zamanıdır! Bu duygu ve düşüncelerle halkların Newroz Bayramı'nı kutluyor, başarılar diliyoruz."