20 Eylül 2024 Cuma

'3 Ağustos soykırımının unutulmasına, unutturulmasına izin vermeyeceğiz'

3 Ağustos 2014 Şengal katliamının onuncu yıldönümüne ilişkin Halep Êzidi Kadınlar Birliği basın açıklaması gerçekleştirdi. 3 Ağustos katliamında binlerce kadının katledildiğini, tecavüze uğradığını, esir alınarak pazarlarda satıldığını binlercesinin de akıbetinin bilinmediği hatırlatıldı. İnsanlığın tarihine kara bir leke olarak geçen bu katliamın, kadınların da hafızasına kara bir leke olarak geçtiği kaydedildi.

Ağustos 2014 Şengal katliamının onuncu yıldönümüne ilişkin Halep Êzidî Kadınlar Birliği basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama, Eşrefiyê Mahallesi'deki komünevi önünde gerçekleştirildi. Êzidî Kadınlar Birliği ve Kongra Star üyelerinin de aralarında bulunduğu onlarca kadının katılımıyla yapılan açıklama Kürtçesi ve Arapça olarak okundu.

10 yıl önce Şengal'de yaşanan katliamın 21. yüzyılın en vahşi katliamı olduğu vurgulanan açıklamada, YPG-YPJ ve HPG-YJA Star gerillalarının Şengal'in özgürleştirilmesindeki rollerine dikkat çekildi. Açıklamada, "YPG-YPJ savaşçıları ve HPG-YJA-Star gerillalarının fedakarlığı, daha büyük katliamların önüne geçerek, YBŞ-YJŞ'nin oluşumuna temel hazırladı" denildi.

Açıklamada, Şengal katliamının sorumlularına karşı uluslararası soruşturmaların açılması, mahkemelerde yargılanması ve hesap vermesi çağrısı yapıldı. Açıklama, "Bijî berxwedana Şengale" sloganıyla sona erdi.

ÊZİDXAN ASAYİŞİ KOMUTANLIĞINDAN AÇIKLAMA
Êzidxan Asayiş Komutanlığı da yaptığı açıklamada, katliamda yaşamını yitirenler andı. Açıklamada, "Büyük komutanımız Mam Zekî ve Mam Said şahsında, Şehit Berxwedan, Şehit Egîd, Şehit Zerdeşt, Şehit Nûjiyan, Şehit Şerzad ve Şehit Dîndar gibi canlarını feda etmiş tüm şehitlerimizin mirasına sahip çıkacağımızı belirtiyor, intikamlarını alma sözü veriyoruz" denildi.

'KATLİAM SONRASI HALK KENDİ GÜCÜNÜ GÖRDÜ'
Êzidî halkının tarih boyunca 74 defa katliam yaşadığına ve tüm saldırılara karşı kültür ve inancını yaşattığına dikkat çekildi. Gerillanın Şengal'e giderek daha büyük bir katliamın önünü alarak halkı kurtardığını ve halkın örgütlenmesini sağladığını belirterek şunları vurgulandı: "Sonuç olarak, Şengal'de özsavunma güçleri kuruldu. Êzidxan Asayişi, bugün halkı için mücadele etmeye devam ediyor. Êzidxan Asayişi olarak, fermanın 10'uncu yıl dönümünde bir kez daha belirtiyoruz ki, soykırımı unutturmayacağız ve unutturulmasına izin vermeyeceğiz. Halkımızı korumak için mücadele edeceğiz ve bir kez daha soykırım yaşanmaması için çalışacağız."

Açıklamada şunlar söylendi: "Şehitlerimizin mirasına sahip çıkacak, canlarını bu halk için feda edenlerin hatırasını yaşatacak ve halkımızı her türlü saldırıya karşı koruyacağız."

ÖZERK YÖNETİM: 3 AĞUSTOS SOYKIRIM OLARAK TANINSIN
Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, 3 Ağustos Şengal katliamının 10. yıldönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Şengal'de Êzidî halkına yönelik katliamın temel amacının bir toplumu yok etmek, kültürünü ve değerlerini soykırıma uğratmak olduğu vurgulandı. Halkın kısa sürede yaralarını sardığını ve kısa sürede örgütlenerek, Şengal'in tamamının DAİŞ çetelerinden özgürleştirilmesi için Şengal Direniş Birlikleri'ni (YBŞ) kurduğuna dikkat çekildi.

Şengal katliamının kınandığı açıklamada, "Uluslararası topluma ve tüm insan hakları örgütlerine, DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014'te Şengal'de gerçekleştirdiği katliamın soykırım olarak kabul edilmesi" çağrısında bulunuldu.