23 Eylül 2024 Pazartesi

3 aylık hapishaneler raporu açıklandı

Marmara Bölgesi hapishanelerinde yaşanan 3 aylık hak ihlallerine ilişkin raporu açıklayan İHD İstanbul Şubesi, süren açlık grevi direnişine dikkat çekti. Öte yandan hasta tutsaklarlın tedavi haklarının sağlanması ve yaşam haklarının korunması yönünde acil adım atılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporunu dernek binasında düzenlediği toplantıda açıkladı. Ekim, kasım ve aralık aylarını kapsayan raporu İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri açıkladı.

Raporda hapishanelerdeki ağır hak ihlalleri ve tecrit, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına dair ağır infaz koşullarının bütün tutsaklara yaygınlaştırıldığı kaydedilirken, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecrit işkencesinni sona ermesi ve fiziki özgürlüğü için açlık grevi direnişinin sürdüğü de hatırlatıldı.

Tutsakların İHD'ye erişiminin, faks ve mektuplarının engellendiği belirtilen raporda, "Ağır hasta mahpuslar başta olmak üzere risk grubundaki tüm mahpusların sağlık ve yaşam haklarını korumak için gerekli önlemler acilen alınmalı, serbest bırakılarak tedavi ve yaşam haklarının korunması yönünde acil adımlar atılmalıdır" uyarısı yinelendi.

Raporda, basın taraması yolu ile ulaşılan hak ihlali özetleri şu şekilde:

EKİM
🔹1 Ekim 2023-İzmir Şakran 1 Nolu T Tipi Cezaevi'nde tutulan ve geçirdiği kalp krizi sonrasında infazı 14 Ağustos 2023 tarihinde 3 ay süreyle ertelenen Yılmaz Özalp isimli hasta mahpus tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
🔹3 Ekim 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹5 Ekim 2023-İstanbul Marmara Hapishanesi'nde tutulan 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can'ın görüş gün ve saatinin ailesine haber verilmeden değiştirildi ve cezaevine gelen eşi ile görüş yapmasına izin verilmedi.
🔹6 Ekim 2023-Abdullah Öcalan'ın ailesi ve vasisi ile İmralı Cezaevi'nde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'ın aileleri ve vasileri  tarafından yapılan görüşme başvurusuna Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹6 Ekim 2023-İstanbul Bakırköy Kadın Cezaevi'nde tutulan Tenzile Acar isimli hasta mahpus kelepçeli muayene dayatmasına maruz kaldı ve bunu kabul etmediği için tedavisi yapılmadı.
🔹7 Ekim 2023-Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Cezaevi'nde tutulan Mehmet Selim Onğulu isimli mahpus 7 Ekim 2023 tarihinde yaşamını yitirdi. Haberlerde Mehmet Selim Onğulu'nun kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.
🔹7 Ekim 2023-İstanbul Marmara Açık CİK'nda tutulan ve Esenyurt Üniversitesi'nde farklı bölümlere kayıt yaptıran 5 mahpusa üniversite yönetimi derslere katılma izni vermedi.
🔹10 Ekim 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹12 Ekim 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹13 Ekim 2023-Abdullah Öcalan'ın ailesi ve vasisi ile İmralı Cezaevi'nde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'ın aileleri ve vasileri tarafından yapılan görüşme başvurularına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹14 Ekim 2023-Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutulan Naci Kaya, Veysi Kara ve Fikret Demir isimli mahpuslar çıplak arama dayatmasını kabul etmemeleri üzerine fiziksel şiddete maruz kaldılar.
🔹17 Ekim 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹19 Ekim 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹20 Ekim 2023-Abdullah Öcalan'ın ailesi ve vasisi ile İmralı Cezaevi'nde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'ın aileleri ve vasileri tarafından yapılan görüşme başvurularına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹24 Ekim 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹24 Ekim 2023-İstanbul Bakırköy Kadın Cezaevi'nden Eskişehir'deki bir cezaevine sevk edilen Nagehan Yüksel isimli mahpus cezaevi girişinde çıplak arama uygulamasını kabul etmediği için işkenceye uğradı.
🔹25 Ekim 2023-İstanbul Bakırköy Kadın Cezaevi'nde 6 siyasi mahpusun kaldığı bir koğuşta yapılan arama sırasında mahpusların infaz koruma memurlarının fiziksel şiddetine maruz kaldı ve mahpuslara ait kişisel eşyalara el konuldu.
🔹26 Ekim 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹27 Ekim 2023-İstanbul Marmara (Silivri) Cezaevi'nde tutulan 2 mahpus sevk edildikleri Silivri Devlet Hastanesi'nde aralarında Kürtçe konuştukları gerekçesiyle "anlaşılmayan bir dille konuşmayacaksınız, şimdi sizin hangi suçtan yattığınızı buradakilere söyleyeyim de linç edildiğinizde gününüzü görürsünüz, az biraz sabredin sizi aşağı götürdüğümde size göstereceğim" diyen jandarma personelinin işkence ve diğer kötü muamelesine maruz kaldı ve "bunu öldüreceğim" denilerek tehdit edildi.
🔹27 Ekim 2023-Bolu F Tipi Cezaevi'nde iki parmağı mazgala sıkışarak yaralanan Civan Boltan isimli mahpusun tedavisi yapılmadı.
🔹27 Ekim 2023-Abdullah Öcalan'ın ailesi ve vasisi ile İmralı Cezaevi'nde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'ın aileleri ve vasileri tarafından görüşme başvurusuna Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹31 Ekim 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹31 Ekim 2023-Kocaeli Gebze Kadın Cezaevi'nde tutulan mahpuslar hastane sevkleri sırasında infaz koruma memurlarının ardından askerler tarafından aranma dayatmasına maruz kaldı ve bunu kabul etmeyen mahpuslar hastaneye götürülmedi. Bu gerekçe ile hastaneye götürülmeyen Eylem Baş ve 3 kadın mahpusun sağlık durumlarının kötüye gittiği bildirildi.

KASIM 2023
🔹2 Kasım 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹2 Kasım 2023-Abdullah Öcalan'ın ailesi ve vasisi ile İmralı Cezaevi'nde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'ın aileleri ve vasileri tarafından yapılan görüşme başvurularına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹4 Kasım 2023-1 Kasım 2023 tarihinde tutuklanarak İstanbul Marmara (Silivri) Cezaevi'ne götürülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski İstanbul Milletvekili Hüda Kaya tek kişilik odaya konuldu.
🔹7 Kasım 2023-İstanbul Bakırköy Kadın Cezaevi'nde yapılan koğuş aramaları sırasında mahpuslara ait kimi kişisel eşyalara el konuldu ve mahpuslar sözlü şiddete maruz kaldı.
🔹7 Kasım 2023-İstanbul Bakırköy Kadın Cezaevi'nde tutulan Felek Gün isimli hasta mahpusun tedavisi yapılmadı.
🔹7 Kasım 2023-Urfa T Tipi Cezaevi'nde tutulan Sedat Yamuktu isimli mahpus diş tedavisi için kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
🔹7 Kasım 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹9 Kasım 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹9 Kasım 2023-İstanbul Bakırköy Kadın Cezaevi'nde tutulan Esra Soyaktaş isimli mahpus istek ve iradesi dışında başka bir cezaevine sevk edildi. Ancak Esra Soyaktaş'ın hangi cezaevine edildiği öğrenilemedi.
🔹10 Kasım 2023-Abdullah Öcalan'ın ailesi ve vasisi ile İmralı Cezaevi'nde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'ın aileleri ve vasileri tarafından yapılan görüşme başvurularına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹14 Kasım 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹15 Kasım 2023-Edirne L Tipi CİK'nda mahpuslara günde 1 saat su verildi.
🔹15 Kasım 2023-Balıkesir Burhaniye T Tipi Cezaevi'nde 10 kişilik bir koğuşta 12 mahpusun kaldığı öğrenildi.
🔹16 Kasım 2023-İmralı F Tipi Cezaevi'nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan'a 31 Ekim 2023 tarihinde 6 ay avukat görüş yasağı verildi ve söz konusu cezaya avukatlar tarafından yapılan itiraz da ilgili Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.
🔹16 Kasım 2023-İstanbul Marmara (Silivri) cezaevinde tutulan Engin Polat, Sezgin Polat isimli mahpusların Tekirdağ Çorlu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne; Alper Kürşat Polat, Ahmet Gün ve Zekayi Tepe isimli mahpusların ise Kocaeli'ndeki bir cezaevine sevk edildiği cezaevi girişinde çıplak arama dayatıldığı bunu kabul etmedikleri için işkence edilerek giysilerinin zorla çıkarıldığı öğrenildi.
🔹16 Kasım 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹17 Kasım 2023-İstanbul Marmara (Silivri) CİK'nda tutulan Ahmet Gür isimli bir mahpus Tekirdağ'daki bir CİK'na sevk edildi.
🔹17 Kasım 2023-PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ailesi ve vasisi ile İmralı Cezaevi'nde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'ın aileleri ve vasileri tarafından yapılan görüşme başvurularına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹21 Kasım 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹23 Kasım 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹24 Kasım 2023-Abdullah Öcalan'ın ailesi ve vasisi ile İmralı Cezaevi'nde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'ın aileleri ve vasileri tarafından yapılan görüşme başvurularına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹28 Kasım 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹28 Kasım 2023-Türkiye genelindeki hapishanelerde bulunan kimi siyasi mahpuslarca PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona erdirilmesi talebiyle 27 Kasım 2023 tarihinde 15 Şubat 2024 tarihine kadar sürecek dönüşümlü açlık grevine başladı.
🔹30 Kasım 2023-yargılandığı davanın duruşmasına katılmak üzere İstanbul Bakırköy Kadın Cezaevi'nden Elazığ T Tipi Cezaevi'ne götürülen Güneş Akan isimli mahpus cezaevi girişinde çıplak arama dayatmasına maruz kaldı, kendisine uzun süre su ve yemek verilmedi. Güneş Akan'ın maruz kaldığı işkence ve diğer kötü muameleyi anlattığı mektubu sansürlendi, İnsan Hakları Derneği'ne yaptığı başvuru faksı gönderilmedi ve aramaya karşı gelme iddiasıyla disiplin soruşturması açıldı.
🔹30 Kasım 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.

ARALIK 2023
🔹1 Aralık 2023-Abdullah Öcalan'ın ailesi ve vasisi ile İmralı Cezaevi'nde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'ın aileleri ve vasileri tarafından yapılan görüşme başvurularına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹4 Aralık 2023-Kocaeli Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde tutulan Dursun Yaman isimli mahpusa satın aldığı kimi kitapların "dini isimler kullanıp içeriğinde dini bilgiyi saptırdığı, ayet ve hadisleri bağlamından kopardığı, inancı ve anlayışına göre tercüme ettiği (...) kaynaklara ulaşıp teyit etme imkânından yoksun olan Müslümanların inançlarına aksi yönde tesir edeceği, hakikati anlatıyormuş ve dini bilgi veriyormuş gibi görünerek İslam dinini ve İslam peygamberini yanlış tanıttığı" gerekçesiyle verilmedi.
🔹4 Aralık 2023-6 Kasım 2023 tarihinde sağlık nedenleriyle tahliye edilen hasta mahpus Cemal Tarhan (68), 4 Aralık 2023 tarihinde yaşamını yitirdi.
🔹5 Aralık 2023-Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi'nde tutulan hasta mahpus Emin Gurban, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde devam eden tedavisi yarım bıraktırılarak 5 Aralık 2023 tarihinde isteği ve iradesi dışında Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne sevk edildi.
🔹5 Aralık 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹6 Aralık 2023-Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi'nde tutulan MS hastası Mehmet Gürler isimli mahpusun tedavisi yapılmıyor.
🔹7 Aralık 2023-Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından müvekkilleri ile görüşmek için yapılan başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.
🔹8 Aralık 2023-Abdullah Öcalan'ın ailesi ve vasisi ile İmralı Cezaevi'nde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'ın aileleri ve vasileri tarafından yapılan görüşme başvurularına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmedi.