20 Eylül 2024 Cuma

3. Havalimanı işçileri kötü çalışma koşullarına karşı eylemde

3. Havalimanı inşaatında çalışan işçiler kötü çalışma koşulları sebebiyle eylem başlattı. Eyleme jandarma gaz bombasıyla saldırdı.
İstanbul'daki 3. Havalimanı inşaatında çalışan işçiler kötü çalışma koşulları sebebiyle bu sabah eylem başlattı.
 
Yağmur altında uzun süre servis beklediklerini, şantiyedeki yemek ve barınma imkanlarının çok kötü olduğunu vurgulayan işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyor.
 
Sabah saatlerinde şantiye önünde toplanan çok sayıda işçi, servislerin çıkışına engel olarak tepkilerini dile getirdi.
 
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na yetiştirilmesi planlanan havalimanı, uzun süredir kötü çalışma koşulları ve iş cinayetleriyle gündeme geliyor.
 
İNŞAAT-İŞ: YÖNETİM BİNASININ CAMLARI KIRILDI
 
İnşaat-iş sendikasının Twitter hesabından yapılan açıklamada "3. Havalimanı şantiyesinde arka arkaya yaşanan iş cinayetleri ve iş kazalarından dolayı, çalışma koşullarının giderek ağırlaşmasından dolayı üyelerimizin de içinde bulunduğu iş durdurma eylemi gerçekleşmektedir" denildi.
 
Eylemi görüntüleyen üyelerinin "Video çekimi yapanlar tek tek belirlenip cezalandırılacaktır" denilerek tehdit edildiğini aktaran İnşaat-İş, "Plazaların olduğu yere doğru yürüyüş gerçekleşiyor. Yönetim binasının camları kırıldı. Eyleme katılan işçi sayısı giderek artıyor" paylaşımında bulundu.
 
JANDARMA, KOĞUŞLARA GİRDİ
 
Öte yandan jandarma ekiplerinin şantiyeye geldiği ve işçilerin kaldığı koğuşlara girdiği öğrenildi.
 
Jandarmanın işçilere "yaptığınız eylem kanunsuzdur, dağılın" anonsu yaptı. Eylemlerini sürdüren işçilere daha sonra jandarma plastik mermi ve gaz bombasıyla saldırdı. Saldırıda bazı işçiler yaralandı.
 
Eyleme ilişkin ETHA'ya bilgi veren İnşaat-İş Genel Başkanı Yunus Özgür, "İşçilerin eylemine yapılan saldırısı sonrası mücakere masası kuruldu. Bu masada işçi temsilcileri, kaymakam ve işveren temsilcileri bulunuyor" dedi.
 
Müzakere masasında teleplerinin görüşüldüğünü ifade eden Özgür, işçilerin taleplerini şöyle sıraladı:
"-İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması.
-Yemeklerin sağlıklı olması.
-Servislerin düzenli hale getirilmesi.
-Eyleme katılan işçilerin işten atılmaması."