22 Eylül 2024 Pazar

39 bin TL değerinde piyano akordu

İDOB Müdürlüğü'nün 39 bin 563 TL değerindeki piyana akorduna verdiği cevap özrü kabahatinden büyük dedirtecek durumda. Müdürlüğün cevabı, personele ödenen paranın firmaya ödenenden daha az olduğunu yönünde.
Sayıştay’ın yolsuzluk ve usulsüz harcama tespiti ile dolu olan raporunda şimdi de Devlet Opera ve Balesi'nin 39 bin 563 TL tutarındaki piyana akord masrafı şaşkınlık yarattı. Sayıştay'ın Eylül 2018 raporuna göre İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) Müdürlüğü, piyano akordunu maaşlı personel yerine 39 bin 563 TL karşılığında özel bir şirkete yaptırdı.
 
Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre raporda, kurumun diğer illerdeki piyano akortçularını geçici görevlendirme yapmaları gerekirken, dışarıdan hizmet satın alarak 39 bin 563 TL ödeme yaptırdığı belirtildi. Üstelik piyana akordunun ihtiyaç halinde yapılması gerektiğini belirten Sayıştay, İDOB'un her hafta akort yaptırdığını da ekledi.
 
FİRMAYA YAPTIRMAK UCUZMUŞ
 
İDOB Müdürlüğü'nün ise rapora verdiği cevap daha da ilginç. Kurum akortçusunun emekli olması nedeniyle dışarıdan hizmet alımı yoluna gittiklerini söyleyen İDOB Müdürlüğü, neden çevre illerden görevlendirme yapmadıklarını açıklamadı.
 
Emekli olan kurum akortçusunun “Zamanında ilgili piyanoların sadece akortlarının yapıldığı, ufak basit malzeme ve tutarlar ile kullanılabilecek aletlerin pasif konumda bırakılarak bir köşede atıl durumda bekletildiği"ni vurgulayan müdürülüğün bu durumu ancak Sayıştay raporu ile 'anlaması' gayet manidar.
 
Üstelik kurum bu yöntemle kar ettiğini ve bir yıl boyunca emekli olan personele 'boş yere' maaaş ödediği imasında bulunarak "Emekli olan personele ise geriye dönük ödenen bir yıllık ücretler (maaşlar) toplamı 65 bin 147 TL olduğu görüldüğünde, müdürlüğümüzün kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılmasında isabetli bir karar verdiği anlaşılacaktır" diyor.
 
SAYIŞTAY KURUM YANITINA İNANMADI
 
"İDOB tarafından gönderilen açıklama yeterli görülmemiştir. Piyanolar her hafta akort yaptırılması kabul edilemez" diyen Sayıştay, İDOB Müdürlüğü'nün yanıtını yeterli bulmayarak usulsüzlük yapıldığını savundu.