20 Eylül 2024 Cuma

93. Tugay'da neler oldu?

2014 yılında IŞİD çeteleri, Eyn Îsa ilçesinde '93. Tugay' isimli askeri üste rejim güçlerine karşı katliam gerçekleştirmişti. O gün üste neler olmuştu ve rejimin gerçek kaybı ne kadardı? Asayiş Güçleri dün bölgede, rejim askerlerinin cenazelerinin bulunduğu 4 adet toplu mezar bulmuştu.
Kuzey Suriye'nin Girê Spî Kantonu'na bağlı Eyn Îsa Asayiş Güçleri, ilçenin batısında bulunan 93. Tugay adlı askeri üs çevresinde, 2014 yılında IŞİD çeteleri tarafından öldürülen rejim askerlerinin bulunduğu 4 toplu mezar buldu.
 
93. TUGAY NEDİR?
 
ANHA'nın haberine göre; 93. Tugay rejim güçlerinin en büyük tugaylarından biri. Rejimin komutanları ve askeri uzmanları tarafından 2006 yılında kuruldu. Dönemin komuta kademesine göre Rakka'da 17. Tümene bağlıydı.
 
Büyük bir alan üzerine kurulu olan tugay, çok sayıda alaydan oluşmaktaydı. İçerisinde tank, ağır silah, askeri araçlar ve cephanelik de bulunan tugayda yüzlerce rejim askeri bulunmaktaydı.
 
REJİM KOMUTANLARINI ÇEKTİ, ASKERLERİNİ BIRAKTI
 
Dönemin tanıklarına göre 2014'te rejim güçleri IŞİD çetelerinin Rakka'daki 17. Tümen'i ele geçirmesinin ardından 93. Tugay'a saldıracağını biliyordu. Bunun üzerine IŞİD çeteleri 93. Tugay'ın hava kuvvetlerine saldırmadan önce rejim tarafından alana helikopterler gönderilmiş, buradaki üst rütbeli komutanlar tugaydan çıkarılırken askerler oldukları yerde bırakılmıştı. Aradan geçen birkaç günün ardından tugay IŞİD çetelerinin eline geçti.
 
IŞİD KATLİAM YAPTI
 
IŞİD çeteleri bölgenin kuzeyindeki köylerde ilerleme sağlıyordu. Özellikle çeteler Rakka ve köylerini ele geçirdikten sonra Eyn Îsa'ya ulaşmış, burada bulunan 93. Tugay 7 Temmuz 2014'te IŞİD çetelerinin eline geçmişti.
 
IŞİD tugaya girerken rejim güçleriyle aralarında şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmalar yaklaşık bir buçuk gün sürdü. Her iki tarafında onlarca kayıp vermesinin ardından Nihayetinde 93. Tugay IŞİD çetelerinin eline geçti. IŞİD çeteleri, bazı basın kaynaklarında verilen rakama göre 900'den fazla rejim askerini katletti.
 
IŞİD çeteleri kafa kesme ve benzeri en vahşi ve insanlık dışı yöntemleri rejim askerleri üzerinde denemişti. Çeteler ayrıca tugay yakınlarında bulunan sivilleri, evlerine askerleri yerleştirdikleri gerekçesiyle infaz etmişti.
 
360 REJİM ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ
 
Toplu mezarların bulunmasının ardından, askerlerin gömülüşüne şahit olan tanıklar ANHA'ya konuştu. 
 
Olayın tanıklarından Hemîd El-Ebid, "Rejim güçlerinin ölü sayısı o zaman 360'tı. Öyle bazı yayınların dediği gibi 36 değildi" dedi.
 
El-Ebid'e göre bulunan 4 toplu mezarın birinde 45, diğerlerinde ise 100-150 cenaze var.
 
Edinilen bilgilere göre toplu mezarlarda rejim güçlerinin 2 komutanı da bulunuyor. Ayrıca cenazelerin ailelerine teslim edilmesi için DNA örneklerinin alınacağı, bunun için de özel bir ekibin kurulduğu bildirildi.
 
YPG savaşçıları 23 Haziran 2015'te Eyn Îsa ilçesi ve 93. Tugay'ı IŞİD çetelerinden kurtarmıştı.