22 Eylül 2024 Pazar

A101 28 bin liralık kasa açığını işçilere ödetmeye çalışıyor

İşçilerin maaşlarını ödemeyen A101 kasa defteri sisteminin tutarsızlığı nedeniyle çıkan açıktan kaynaklı işçileri "hırsızlıkla" suçlayarak açıkları işçilere ödetmeye çalışıyor.

Türkiye'de zincir marketlerden olan A101'de işçi ve emekçilerin hakları gasp ediliyor, emek sömürüsü artarak sürüyor. İstanbu'un Esenyurt ilçesinde bulunan A101 mağazasında, otuza yakın mağazada çıkan kasa açıkları işçilere ödetilmek isteniyor, üstelik işçiler "hırsızlıkla" suçlanıyor.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan işçilerin örgütlü olduğu Mağaza Market-Sen, kasa açıklarını market işçilerinin ödemek zorunda olmadığının altını çizdi. A101 işçilerinin yaklaşık iki aydır kasa defteri sistemindeki tutarsızlıklardan dolayı açıklarla karşılaştığını, satış ve bölge müdürlerinin işçileri "hırsızlıkla" suçlayıp bu açıkları almaya hazırlandığını aktaran Mağaza Market-Sen, "Esenyurt'ta bulunan mağazaların birinde 28 bin liraya varan kasa açığını Satış Müdürü ve Bölge Sorumluları nasıl ortaya çıktığı araştırılmadan ödetmek istiyor. A101 işçileri yılın ilk maaşını göremeden kasa açıklarına ödeyecekler.

Çalışma Bakanlığı'nı bu manzara karşısında seyirci kalmamaya, bu durumun önüne geçmeye çağırıyoruz. Marketlerde denetim yapılmayan her gün işçiler bu ücret kesintileriyle karşı karşıya kalıyor. Daha önce aynı şekildeki haksızlıkları dile getirmiş ve yetkilileri göreve çağırmıştık. Anlaşılan o ki gerekli denetimler yapılmamış. A101 ve diğer zincir marketler gerekli önlemleri almamış.  İşçileri yalnız zannedenler iyi bilsin ki Mağaza Market-Sen var" denildi.

Sendika, tüm mağaza ve market çalışanlarını örgütlenmeye çağırdı.