22 Eylül 2024 Pazar

Açlık grevindeki Kemal Özelmalı serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi F Oturumu'nun 344. haftasında bir aydan fazladır açlık grevinde olan ağır hasta mahpus Kemal Özelmalı'nın serbest bırakılması istendi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı'nda yapılmak istenen F Oturumu'nun 344.'sü de polisin engeli üzerine İHD İstanbul Şube binası önünde yaptı. "Hasta mahpus Kemal Özelmalı serbest bırakılsın" pankartlarının açıldığı eylemde "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" sloganı atıldı.
 
Eylemde basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acettin okudu. Bu haftaki eylemde ağır hasta mahpus Kemal Özelmalı'nın durumuna dikkat çekildi.
 
Özelmalı'nın durumunu aktaran Acettin, '80 darbesinde 7 yıl hapishanede kalan Özelmalı'nın '90'lı yıllarda yeniden tutuklandığını belirtti. Acettin, "Hapishanelerdeki baskı politikalarına karşı 1999 yılında gerçekleştirilen ölüm orucu eylemlerine katılan Özelmalı, yaklaşık 300 gün sürdürdüğü ölüm orucu sırasında zorla müdahale ile Wernicke Korsakoff hastalığına yakalandı. Wernicke Korsakoff hastalığı nedeniyle hapishanede olduğunun bile farkında olmayan Özelmalı, kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdadır" dedi.
 
Özelmalı'nın bir aydan fazla bir zamandır açlık grevinde olduğunu anımsatan Acettin, "Kemal Özelmalı'nın açlık grevi talebi esasında hukuksuzluğa karşı bir talep oluyor. Üstelik yaklaşık 30 yıldır içerde olan, defalarca açlık grevi eylemine ve iki kere ölüm orucuna girmekten kaynaklı Wernicke Korsakof rahatsızlığı için şimdi yaptığı açlık grevinin vücudunda çok daha fazla tahribata yol açacağı da açıktır" diye konuştu.
 
Acettin, Kemal Özelmalı'nın derhal, koşulsuz serbest bırakılmasını ve acilen tedavi edilmesini gerektiğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.