21 Eylül 2024 Cumartesi

Açlık grevindeki madenciler: Geri adım atmayacağız

Doruk Madencilik'te gasp edilen hakları için açlık grevine başlayan maden işçileri, talepleri, kabul edilene kadar direneceklerine dikkat çekti. Madenciler, "Her gün ölümü göze alarak madene inen insanlarız. Biz burada ölümü göze aldık. Taleplerimiz kabul edilene kadar bu madenden çıkmayacağız. Son madenci kalana kadar direneceğiz" dedi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (Türk-İş) bağlı Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) çalışanları, 2016 yılından bu yana Doruk Madencilik tarafından verilmeyen sendikal ve özlük haklarının iyileştirilmesi için 31 Ağustos'ta açlık grevine başladı. Eskişehir'de 167 işçinin yeraltında başlattığı grev devam ederken, 7 işçi sağlık durumlarının kötüleşmesi üzerine hastaneye kaldırıldı. Madencilerin açlık grevi 4. gününde.

'HAKLARIMIZI VERMEYECEKLERİNİ SÖYLEDİLER'
Gazete Patika'dan Yadigar Aygün'e konuşan maden işçisi Recep Kayabaşı, talepleri kabul edilene kadar direneceklerini söyledi. Kayabaşı, birçok hak gasbı yaşadıklarını dile getirdi. Kayabaşı, "9 yıldır bu şirkete çalışıyorum. 2016 yılından bu yana tazminat ve sendikal haklarımız ödenmiyor. Bize haklarımızın ödemeyeceklerini söylediler. 'İşine gelen bu şirkette çalışsın işine gelmeyen işi bırakabilir' dediler. İlk olarak oturma eylemi yaptık. Sonuç alamayınca açlık grevi kararı aldık. Açlık grevimizin 4 günü. 167 madenci açlık grevine başladık. 7 madenci arkadaşımız havasızlığa dayanamadı. Tedavileri yapıldıktan sonra aramıza dönecekler" dedi.

'SİGORTALARIMIZ YER ÜSTÜNDEN YAPILDIĞI İÇİN YIPRANMA HAKKIMIZI ALAMIYORUZ'
Ekonomik olarak zorlandıklarını söyleyen Kayabaşı, "Sadece gelirimiz bu işten. Okullar başladı. Çocuklarımıza kıyafet alamadık. En düşük kira 5 bin lira. Bize, bir buçuk ayda sadece 10 bin lira maaş yatırdılar. Bu para ile asla geçinmeyiz. 6 bin lira kira ödeyip 3 bin lira ile nasıl geçineceğim. İcralık olan arkadaşlarımız var. Yer altında çalıştığımız halde sigortamız yer üstünden yatırıldı. Bu şekilde hem daha az maaş alıyoruz hem de haklarımız gasp ediliyor. Sigortamız yer üstünden yatırıldığı için yıpranma hakkımızı da kullanamıyoruz. 20 yılda emekli olmam gerekirken 25 yılda emekli olacağım. Şirket Bireysel Emeklilik Sistemi(BES) paralarımızı yatırmadı. Bizi resmen soyuyorlar. Çok büyük bir hırsızlık var" ifadelerini kullandı.

'DEVLET VE TMSF TARAFINDAN YÜZ ÜSTÜ BIRAKILDIK'
Tüm haklarını alana kadar maden işçilerinin direnişe devam edeceğini söyleyen Kayabaşı, talepleri kabul edilene kadar geri adım atmayacaklarını belirtti. Kayabaşı, "Biz depremde hiç kimsenin girmediği yerlere girdik. Cesetler çıkardık. Yeni yaşamlara vesile olduk. Devlet ve TMSF tarafından yüz üstü bırakıldık. Şu an ikisi de yanımızda değil. Yerin 600 metde altında şu an emeğimiz için direniyoruz. Hangi sektör yer altında çalışıyor? Her gün ölümü göze alarak madene inen insanlarız. Biz burada ölümü göze aldık. Eylemimizde son madenci kalana kadar biz buradayız. Bu madenden çıkmayacağız. Hiçbir madenci geri adım atmıyor. Ne olursa olsun hakkımızı alacağız" dedi.