21 Eylül 2024 Cumartesi

Adin işçilerinin hukuk mücadelesi sürüyor

Balıkesir Bandırma OSB'de bulunan Adin Oto Donanım'da kötü çalışma koşullarına karşı sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin hukuk mücadelesi sürüyor.

Adin Oto Donanım'da 2,5 yıl önce Öz Çelik İş'te örgütlendikleri için işten atılan 57 işçinin işe iade davası Gönen Adliyesi'nde görüldü. Patronun zorla e-devlet şifrelerini istediği işçiler, anayasal hak olan sendikalaşma hakkını kullandıkları için işten atıldı.

Balıkesir Bandırma OSB'de bulunan Adin Oto Donanım'da kötü çalışma koşullarına karşı örgütlenen işçiler işten çıkarıldı. Ceza davası ve işe iade davası açan işçiler ceza davasını kazandı. İşe iade ile ilgili Gönen Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davada ise hakim, patronun işten atma ile ilgili "performans düşüklüğü" bahanesine rağmen işe iade kararı verdi. Ancak patron dosyayı istinaf mahkemesine taşıdı. Bursa Bölge İdare Mahkemesi 9'uncu Hukuk Dairesi, dosyada eksik evrak olduğu gerekçesi ile dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi.

Gönen Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yeniden görülen duruşmada ceza davasının sonucunun beklenip beklenmemesi gerektiği tartışıldı. İşçilerin avukatları sendikal faaliyetin engellenmiş olmasının çok açık olduğu ve sürecin uzamasının alacakları paranın değerinin düşeceği için işçiler aleyhine sonuç doğuracağını belirterek istinafta olan ceza dosyasının bekletici mesele olmaması gerektiğini ifade etti. Hakim ise, ceza davasında verilen cezaların istinaf mahkemesinde kesinleşmesi üzerine karar verebileceğini belirterek duruşmayı 12 Ocak tarihine erteledi.

Duruşma öncesi Bandırma Demokrasi Platformu işçilerle birlikte adliye önünde açıklama yaptı. İşçilerden Zeynep Karakurt, anayasal haklarını kullandıkları için işten çıkarıldıklarını belirterek "Dava 2,5 yıldır görülüyor. Bizler bu yola kötü çalışma koşulları nedeni ile çıktık. Fazla mesailere zorlandık. Aylarca tatil yapmadan çalıştık. Hamile arkadaşlarımız mesaiye kaldılar. Sayısız hakaret ve psikolojik baskıya maruz kaldık, arkadaşlarımız yöneticiler tarafından sorguya çekildiler" dedi.

Sendikalaşma sürecinde de baskının devam ettiğini dile getiren Karakurt, "E-devlet şifrelerini patrona vermeyenleri işten çıkardılar. Öz Çelik- İş işten çıkarılana kadar yanımızda oldu. İşten çıkarıldıktan sonra yok oldu, ne aradı ne sordu. Bizler emekçi kadınlar olarak yalnız da olsak mücadele etmeye devam edeceğiz. Şikayetçi olduk ve ceza davamız da var. Adalet yerini bulsun, bize yapılan cezasız kalmasın. Bu mücadele sadece 57 kişi için değil, bütün kadınlar içindir. Bundan dolayı bütün kadın kuruluşlarının ve işçi sınıfının desteğini bekliyoruz" dedi.