21 Eylül 2024 Cumartesi

Agrobay Seracılık suç işliyor

Agrobay Seracılık'ta emek gasbına direndikleri için işten atılan 40'ı aşkın işçi Hasan Şentürk Tarım Yerleşkesi önünde eylem yaptı. Tarım-Sen üyesi işçiler, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini belirtirken sendika da patronlara "suç işlemeyi bırakın" uyarısı yaptı.

Dünyanın en büyük domates serası Türkiye'nin Bergama ilçesinde bulunan Agrobay Seracılık'ta. Bayburt Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şentürk'ün kurduğu Agrobay Seracılık, Ortadoğu, Balkanlar ve Avrupa'nın en büyük serası durumunda.

2002 yılında on binlerce işçiye istihdam sağlayacağı iddiasıyla gündeme gelen Agrobay Seracılık, emeğinin sömürülmesine karşı çıkan işçileri işten çıkarmasıyla gündemde. Maaşları aylarca yatmayan, sistematik mobbinge maruz kalan, türlü eziyet gören sera işçileri haklarını aramak için Tarım-Sen'e üye oldu.

40'TAN FAZLA İŞÇİ İŞTEN ATILDI
Sendikalı olan işçiler bir bir işten atıldı. Bunun üzerine 23 Ağustos Salı günü işçiler Agrobay'ın bulunduğu Hasan Şentürk Tarım Yerleşkesini trafiğe kapatarak araç giriş, çıkışlarını engelledi. Seslerinin duyulmasını ve bir muhatapla görüşmek istediklerini belirtti. İşçilerin geri adım atmaması üzerine yöneticiler görüşme talep etti. Ancak ne görüşme gerçekleşmediği gibi o günden bu yana işten atılan işçi 40'ı geçti.

'YUKARIDAN ÇAĞRILDIK, İŞTEN ÇIKARILDIĞIMIZI ÖĞRENDİK'
İşçiler patronların en çok başvurduğu "performans eksikliği", "hastalık", "küçülme" gibi bilindik ve uyduruk yalanlarda işçilerin çıkışını verdi. İşten atılan bir işçi, "Servislerde kışın donuyor, yazın yanıyoruz. Servis bozuluyor üst üste paketlenip eve gönderiliyoruz, yeri geliyor bir iki saat burada bekletiliyoruz, şoförleri başka yere gönderiyorlar. Maaşlarımızı geçen sefer 3. ayda aldık, bunda da ikinci ayın 24'ünde. Geç yatıyor. Çalışıyorduk yukarıdan çağrıldık, çıkarıldığımızı öğrendik. SSK'dan mesaj falan gelmedi, nasıl oluyor onu da bilmiyoruz. Elimizde ne bir mesaj var ne de kağıt" dedi.

'SENDİKA HAKKIMIZ ENGELLENEMEZ'
Öğlen saatlerinde seranın bulunduğu Hasan Şentürk Tarım Yerleşkesi önünde bir araya gelen tarım işçileri, bir kez daha seslerini duyurdu. Servislerde bulunan işçilere seslenen işten atılan işçiler, "Direne direne kazanacağız", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Sendika hakkımız engellenemez" sloganlarını yükseltti, alkışlarla patronları protesto etti.

TARIM-SEN'DEN AGROBAY'A UYARI: SUÇ İŞLEMEYİ BIRAKIN
Bayburt Grup'u ve Agrobay Seracılığı uyaran Tarım-Sen, "Agrobay'da çalışan işçi kardeşlerimizin bugüne kadar yenilmiş haklarını, çökülmüş promosyonlarını, girilmemiş sigortalarından doğan haklarını, meslek hastalıklarını gündeme getirmekten; tazminatları kuruşu kuruşuna almaktan; işe dönmek isteyen arkadaşlarımızın işe iadesini sağlamaktan vazgeçmeyeceğiz ve sonuna kadar mücadele edeceğiz. Agrobay yönetimine çağrımızdır: İşçi kardeşlerimize yönelik kötü muameleden, aşağılayıcı davranışlardan, haksızlıklardan bir an önce vazgeçin. Anayasal suç işlemeyi bırakın. Acilen işçi kıyımını durdurun. Sorunların çözümüne yönelin, çalışma koşullarını düzeltin. Maaşları zamanında yatırın" dedi.