20 Eylül 2024 Cuma

Ahmet Şık: Devletten adaleti çıkardığınızda geriye çete kalır

İstanbul Adliyesi'ndeki Adalet Nöbeti'ne katılan gazeteci Ahmet Şık, "Devletten hukuku çıkardığınızda elinizde kalanın adına devlet değil çete denir" dedi.
İstanbul Adliyesi'nde avukatların her perşembe yaptığı Adalet Nöbeti'nin 50.'si gerçekleştirildi. Eylemde, yarın görülecek Cumhuriyet gazetesi davasına çağrı yapılırken, 16 Mart 1977 katliamı kınandı.
 
Bir süre Themis heykeli önünde nöbeti sürdüren avukatlar, daha sonra adliye önünde basın açıklaması yaptı. Eylemde, "Akın Atalay serbest bırakılsın", "Savunmaya Özgürlük" yazılı dövizler ile Akın Atalay'ın fotoğrafları taşındı.
 
78 Dönemi Hukuk Fakültesi öğrencileri adına konuşan Sevim Şeker, düşünenlerin, yazanların, adalet isteyenlerin faşist güçlerce özgürlüklerinden yoksun bırakıldığını söyledi. Şeker, şöyle konuştu. "40 yıl önce nasıl direndik ve bu günlere geldiysek bugün de direneceğiz. Yine faşizme hayır diyoruz, yine adalet diyoruz."
 
Eyleme 6 gün önce tahliye olan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile muhabiri Ahmet Şık da katıldılar.
 
Kısa bir konuşma yapan Sabuncu, Adalet Nöbeti'nin düşünce ve ifade özgürlüğü elinden alınmış herkes için yapıldığını belirterek, "Bu nöbet onlar çıkana kadar devam edecek" dedi. Sabuncu, ekledi: "Yarın Akın Atalay'ı da alacağız."
 
Ardından söz alan Ahmet Şık, Akın Atalay'ın kendisi gibi haksızlığa ve komploya uğrayan birçok kişiyle birlikte olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Devletten hukuku çıkardığınızda elinizde kalanın adına devlet değil çete denir. Barıştan, demokrasiden, eşitlikten, ifade hürriyeti ve basın özgürlüğünden korktuğunuzu biliyoruz. Yarınlarımızı barış, demokrasi, eşitlik ve özgürlüklerle inşa edeceğiz. Karanlığınıza teslim olmayacağız. Boyun eğip diz çökmeyeceğiz."
 
Adalet Nöbeti'ne katılan tiyatro sanatçısı Genco Erkal ise Nazım Hikmet'in "Vatan Haini" şiirini seslendirdi.
 
Eylem önümüzdeki hafta aynı saatte buluşma çağrısıyla sona erdi.