22 Eylül 2024 Pazar

Bağdat'ta 'güvenlik zirvesi' gerçekleştirildi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve beraberindeki heyetle "güvenlik zirvesi"nde buluştu. Gündemde Güney Kürdistan'a dönük işgal saldırıları, PKK'nin tasfiyesi, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler yer aldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Irak'ın başkenti Bağdat'ta görüşmelerde bulundu. Heyet, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin tarafından karşılandı.

Ziyaretin en temel gündemleri, Türk devletinin Güney Kürdistan'a işgali ve "Kalkınma Yolu" projesi adı altında Türkiye-Irak arasındaki ticari ilişkiler oldu.

AKP-MHP hükümetinin Irak hükümetinden beklentisi, PKK'yi tasfiye etme planları doğrultusunda sınırda 30-40 km derinliğinde bir "güvenlik koridoru" oluşturulması ve petrol, doğalgaz gibi yer altı zenginliklerinin Basra Körfezi ve Avrupa'ya taşınması için "Kalkınma Yolu" projesinde ortaklaşılması.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan bilgilendirme toplantısında, Türk ordusuna bağlı 2'nci Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel ve beraberindeki heyetin sınırda Iraklı askeri yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdiği bilgisi paylaşıldı.

MSM bilgilendirme toplantısında, geçen Aralık ayında Ankara'da yapılan "güvenlik zirvesi"nin ikincisinin Bağdat'ta düzenlendiği belirtildi.

Görüşmeler sonrası ortak sonuç bildirisi yayınlandı. Bildiride, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 12 yıl aradan sonra Nisan ayında Irak'a yapacağı ziyaretle "Tarihi başarı için tüm çabaların ortaya konacağı" belirtildi. Erdoğan, "İnşallah bu yaz, Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturacağız. Irak-Suriye sınırları boyunca 30-40 kilometre derinliğinde güvenlik koridoru oluşturacağız" demişti.

Bildiride, "Terörle mücadele, ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarında münhasıran çalışacak Ortak Daimi Komitelerin ihdası kararlaştırılmıştır" denilerek, Medya Savunma Alanları'na yapılmak istenen operasyona dair "PKK'nin Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teşkil ettiği" savunuldu. Bildiride, "Taraflar, Irak topraklarını kullanarak Türkiye'yi hedef alan örgüt ve uzantılarına yönelik alınması gereken önlemler konusunu istişare etmişlerdir" denildi.

Bildiride, "Taraflar, öngörülen temas mekanizmaları çerçevesinde görüşmelerin düzenli ve kesintisiz bir çerçevede sürdürülmesi üzerinde mutabık kalmışlardır" denildi.