21 Eylül 2024 Cumartesi

Bağımsız Maden-İş direnişe geçti: Sorun çözülene dek buradayız

Sendika seçme özgürlüğünü kullanarak Bağımsız Maden-İş'te örgütlendiği için Yeni Anadolu Madencilik'ten atılan Ramazan Gündoğan TKİ önünde direnişe başladı. Şirketin sorumluluğu attığı TKİ de sorumlu olmadığını öne sürdü. İşçilerin avukatı Timoçin ise çözümü iş mahkemelerinde değil eylemde sağlayacaklarını kaydetti.

Bağımsız Maden-İş'te örgütlendiği için Yeni Anadolu Madencilikte işten atılan Ramazan Gündoğan'ın gasp edilen hakları için Türkiye Kömür İşletmeleri Soma Linyit İşletmeleri önünde eylemde.

7 yıldır çalışan Gündoğan herhangi bir devamsızlık yapmamasına, hakkında tutanak tutulmamasına rağmen sendikaya üye olduktan sonra "disiplin" suçlarını barındıran 26. koddan işten atıldı. Hakları gasp edilen Gündoğan, sendikasıyla birlikte mücadele ediyor.

TKİ SORUMLULUĞU ŞİRKETE ATTI
Yeni Anadolu Madencilik daha önce yapılan eylem sonrası, sorumluluğun kendilerinde değil TKİ'de olduğunu öne sürmüştü. Eyleme başlayan Bağımsız-Maden işçi yetkilileri TKİ yöneticileriyle görüştü. TKİ de sorumluluğu olmadığını iddia ederek sorumluluğu Yeni Anadolu Madenciliğe attı.

ÇAKIR: HEP Mİ MADENCİ SUÇLU OLUR
Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, "Bu işçilerin sorununu kim çözecek. Hep suçlu işçi oluyor" diyen Çakır, sorun çözülene dek alanda olacaklarını kaydetti.

GÜNDOĞAN: ÇOCUKLARIMIN RIZKINI KİMSEYE BIRAKMAMA
İşten atılan Ramazan Gündoğan, yer altında kepçe operatörü olarak çalıştığı Yeni Anadolu Madencilik'te 4 Haziran 2023 günü kartının bağlandığını 5'inde ise işten çıkarıldığını hatırlattı. Gündoğan, "İşten çıkarılma sebebi, çıkıştan bir hafta önce hakkım olan ünvanı ve diğer haklarımı alamadığım için mevcut sendikayla görüştüm. Sonuç alamadım. Bağımsız Maden-İş'e üye oldum, faaliyet gösterdim. Hiçbir gerekçe gösterilmeden çıkışım verildi 26 kodundan. Bunun Tazminatsız ve İŞKUR'suz çıkış aldım. 7 yıl boyunca gece gündüz demedim, çoluğum, çocuğum için tırnaklarımla kazıdım o madeni. Çocuklarımın rızkını kimseye bırakmam. 3 buçuk aydır yetkililerle görüşmeye çalışıyorum, dönüş olmadı, haber bekledim. Gerekirse burada yatacağım. Bunu çözene kadar ne gerekiyorsa yapacağım" ifadelerini kullandı.

AV. TİMOÇİN: ADALET SAĞLANACAKSA BURADAKİ EYLEMLE SAĞLANACAK
Umut-Sen Hukuk Kolektifi avukatlarından Yağız Timoçin de Gündoğan'ın işten çıkarılmasının tek nedeninin Bağımsız Maden-İş'te örgütlenmesi olduğunu hatırlattı. Dava açtıkları takdirde kazanacaklarını altını çizen Timoçin, "Ama 3 sene sonra 4 sene sonra, enflasyonda erimiş faaliyeti işlememiş parayı alacağız. Adalet bu mu? Ramazan'ın bir aylık bebeği var, parası cebine girdiğinde 3 yaşında olmuş olacak. O üç sene ne yiyecek bu bebek, bezine ne koyacaklar. Bu adalet değildir, mahkemeler, iş kanunu, iş mahkemeleri adalet sağlamıyor. Adalet sağlanacaksa burada yapılacak eylem sağlanacak" dedi.

Şirketin sorumluluğu TKİ'ye, TKİ'nin de şirkete attığını söyleyen Timoçin, adalet sağlanana kadar gerekirse TKİ önünde yatacaklarını belirtti.

DADAKLI: SONU NE OLURSA OLSUN HİÇBİR YERE GİTMEYECEĞİZ
Bağımsız Maden-İş Genel Sekreteri Adem Dadaklı da çözüm elde etmeden hiçbir yere gitmeyeceklerini söyledi. "Buradan tüm madenci arkadaşların buraya Ramazan kardeşimize destek için yanımızda olmasını bekliyorum" diyen Dadaklı, dayanışmanın önemine dikkat çekti. Dadaklı son olarak şunları söyledi: "Biz hiçbir yere gitmeyeceğiz, sonu ne olursa olsun. Madenci hakkını aramayıp ölsün mü?"