22 Eylül 2024 Pazar

Barış Atay: Refahı kiminle paylaştıysanız krizin faturasını ona kesin

Meclis Genel Kurulu'nda konuşan TİP Antakya Milletvekili Barış Atay, "Refahı kiminle paylaştıysanız krizin faturasını ona kesin" dedi.
TİP Antakya Milletvekili Barış Atay, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, emeklilerin ve işsizlerin sorunlarını gündeme getirdi.
 
AKP'nin hükümet olduğu 2002 yılından bu yana iş cinayetlerinde 21 bin 201 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Barış Atay, "Bazıları için sadece bir istatistik ama gerçekte birilerinin annesi, babası, oğlu, kızı, eşi. Ne yazık ki bunlardan ancak 'Türkiye'de Emekçilerin Yaşamı ve Güncel Sorunları' başlığı altında gündem dışı söz alarak bahsetme olanağı buluyoruz. Çünkü bu parlamento ısrarla bu ülkenin milyonlarca insanının, açıkça ifade etmek gerekirse ülkenin gerçek sahibi olan, üreten, yaratan, alın teri döken, yaşayan milyonların sorunlarını gündeme almak istemiyor" dedi.
 
Hükümetin sürekli "büyüyen ekonomi"den bahsettiğini hatırlatan Barış Atay, "Bu zenginleşmeden ve büyümeden işçiler, emekçiler ne zaman pay alacak?" diye sordu.
 
Krizin yükünün emekçinin sırtına yıkılmak istenmesine tepki gösteren TİP milletvekili Barış Atay, şunları söyledi: "Geçen yıl yapılan TİS sözleşmesi gereği memur ve emeklilere 2019 yılında yılın ilk yarısı yüzde 5, ikinci yarısı yüzde 4 zam yapılacak, hâlbuki 2019 yılının enflasyon hedefiniz bile yüzde 15,9. Emekli ve memurlar için bir ara kararla her altı ayda bir yüzde 8 zam yapılmasını öneriyoruz, buyurun yapın."
 
İşsizlik Fonu'na ilişkin "Emekçilerin fonunu yağmalamayı bırakın" diyen Barış Atay, "Refahı paylaşmadığınız emekçilere şimdi krizin faturasını kesmeye çalışıyorsunuz. Refahı kiminle paylaştıysanız krizin faturasını gidin, ona kesin. Mesela, Cengiz İnşaatın vergisini siliyorsunuz ama emekçilerden fedakârlık bekliyorsunuz. İktidara geldiğinizden bu yana kim, ne kadar zenginleşmiş oturup hesap edin, onlardan kriz vergisi alın, hatta Cengiz İnşaatın vergisini sileceğinize 100 kat artan servetinden servet vergisi alabilirsiniz" diye konuştu.
 
Sosyal yardımların "lütu" olmaktan çıkartılması gerektiğini belirten Barış Atay, "16 yaşında bir kâğıt toplama işçisi çocuk, bir kamyon portakal posasının üzerine dökülmesi sonucu yaralandı. Ne kadar absürt bir durum, değil mi? Daha yarım saat önce, belediyedeki işinden atıldığı için işsiz kalan bir emekçi, işçi Halkla İlişkiler Binası'nda intihar teşebbüsünde bulundu. Bunlar gözünüzün önünde oluyor. İşte size zenginleşen Türkiye!" dedi.
 
TİP milletvekili Barış Atay şu şekilde konuştu: "Vergilerini sildiğiniz, ihya ettiğiniz Cengizden, Limaktan, Kalyondan alabilirsiniz. Cumhuriyet düşmanı bir yazar bozuntusunu, halkın bir kesimine mesaj vermek için, 9 Kasımda ziyaret eden ve her gün bütçesini artırdığınız Diyanet'ten de alabilirsiniz. Çorlu tren faciasında oğlunu kaybeden anneyi 'Hesap soruyor' diye sosyal medyada engelleyen müdüründen ve onun gibilerin maaşlarından da alabilirsiniz. Ramazan programı sunması için, sonradan vekil yaptığınız, Uğur Işılak'a 1 milyon 200 bin lira ödeyen Konya Meram Belediyesi'nden ve onun gibi parayı çarçur eden belediyelerden de alabilirsiniz. Medya kuruluşu satın alsın ve tekelleştirdiğiniz medyaya bir halka daha eklensin diye kamu bankalarından iki yıl ödemesiz 1 milyar lira kredi verdiğiniz Demirören'den de alabilirsiniz veya genel başkanınızın saray harcamalarından aktarın, inanın birkaç haftalık kısmı bütün ülkeye gani gani yetecektir. Bakın, bunların hepsi aynı kaynak. Bunların hepsi halkın parası ve daha ne istiyorsunuz halktan, size daha ne yapabilir bu halk?"