22 Eylül 2024 Pazar

Barutçu Tekstil direnişi sürüyor

Barutçu Tekstil önünde devam eden direnişte işçilerin açıklama yapmasını engellemeye çalışan patron, direnişçilerin iradesi sonucu geri adım atmak zorunda kaldı. Patronu uyaran işçiler, sendikayı tanıması ve sürecin diyalog ile ilerlemesi istedi, işçiler kazanana kadar direneceklerini de istedi.

Bursa'da bulunan Barutçu Tekstil'te işten çıkarılan 9 kadın işçinin direnişi sürüyor. Maruz kaldıkları hak gasplarına karşı Öz İplik-İş Sendikasına üye olmalarıyla birlikte patron tarafından işten çıkarılan işçilerler bugün çok sayıda kişinin katılımıyla fabrika önünde açıklama yaptı.

Açıklamaya engel olmak isteyen patron, fabrikanın önüne kamyonları dizdirdi ve yolu daralttı. Geri adım atmayan işçiler, yolu trafiğe kapattı ve patronu araçları kaldırtana kadar yolu açmayacaklarını vurguladı. Bunun üzerine patron geri adım atmak zorunda kaldı.

"Birlikte daha güçlüyüz" yazılı pankartın açıldığı eylemin metnini sendikanın Bursa İl Başkanı Ekrem Saraçoğlu okudu.  Direnişin 81. gününde olduklarını söyleyen Saraçoğlu, "Sendikaya üye olmak ve üyelikten ayrılmak anayasal haktır. Sendikalaşmayı engellemek suçtur. İşçiler burada sendikamıza üye olmak istiyor. Anayasal haklarını kullanmak istiyor. Barutçu Tekstil Tic. San. A.Ş. Anayasanın 51. Maddesi ve 6356 sayılı yasanın 25. maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğü ihlal ediyor. Barutçu Tekstil Tic. San. A.Ş. yetkilileri söz konusu tutum ve davranışlarıyla kamu davasına da konu olabilecek suç işliyor" dedi.

Barutçu Tekstil patronuna seslenen Saraçoğlu, "Çalışanların sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı gösterin. Baskıcı tutumdan vazgeçin. Öz İplik İş'i tanıyın.  Sendikamız Öz İplik İş, değişime, dönüşüme, gelişime köprü sendikadır. 45 yıllık birikimi olan bir sendikadır. Öz İplik İş Sendikası olarak, çalışma barışının sağlanmasını istiyoruz. Üyesi olduğumuz küresel sendikadan ve küresel markalardan aldığımız destekle sürecin sonuna hızla yaklaşıyoruz. Bu sebeple işverenin inatçı ve baskıcı tutumundan vazgeçmesini bekliyoruz. Sürecin diyalog ile tatlıya bağlanmasını diliyoruz. Bu inadın taraflara hiçbir yararının olmayacağının altını çiziyoruz" çağrısı yaptı.

Açıklama slogan ve alkışlarla sona ererken Barutçu önünde çok sayıda kişi direnişçi işçilerle birlikte direniş halayına durdu.