30 Eylül 2024 Pazartesi

Basın emekçilerine yönelik işkenceye ilişkin soru önergesi

Basına yönelik işkenceleri Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Gülüm, "Basın emekçilerine dönük polis saldırıların sebebi nedir? Basın emekçilerinin polis tarafından haber takibi yapmasının engellenmesi basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına aykırı değil midir?" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, gazetecilere yönelik baskıları Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Basın özgürlüğünün; haber, fikir ve düşünceleri çoğaltıcı araçlarla serbestçe açıklayabilme özgürlüğü olduğunu belirten Gülüm, şöyle devam etti: "Basın emekçilerine yönelik sistematik bir saldırı alanı da özellikle protesto, basın açıklamaları ve benzeri eylemlerde haber takibi yaparken maruz kaldıkları polis şiddetidir. Basın emekçilerinin kameraları kırılmakta, eylem yapan kitle kalkanlara arasına alınıp basın emekçileri yaka paça alandan uzaklaştırılmakta veya gözaltına alınmaktadırlar. Bu gözaltı işlemleri çoğunluğunda basın emekçileri, ters kelepçe, darp ve tacize maruz bırakılmaktadırlar.

Kartal Meydanı'nda gerçekleşen eylemde ETHA muhabiri Elif Bayburt polis şiddetine uğramış ve ardından gözaltına alınmıştır. 1 Eylül Dünya Barış Gününde İstanbul Kadıköy'de yapılan açıklamayı takip eden BİANET muhabiri Tuğçe Yılmaz polislerin fiziksel tacizine maruz kalmıştır. Polis, 1 Eylül günü Van'da Barış Mitingi'nde haber takibi yapan gazetecilerden Mesut Bağcı'yı yere
yatırarak, darp etmiş ve kamerasını kırmış, Zelal Tunç'u ölümle tehdit etmiş, 'Seni Vururum, kimse seni bulamaz' demiş, görüntü almaya çalışan Elfazi Toral'ı ise şiddet kullanarak engellemiştir."

Gülüm, derhal yanıtlanması üzerine şu soruları sordu: 
🔹 "Basın emekçilerine dönük polis saldırıların sebebi nedir? Basın emekçilerinin polis tarafından haber takibi yapmasının engellenmesi basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına aykırı değil midir?
🔹 ETHA muhabiri Elif Bayburt'a saldıran ve hukuksuzca gözaltına alan polisler hakkında bir soruşturma açılmış mıdır?
🔹 BİANET muhabiri Tuğçe Yılmaz'ı taciz eden polisler hakkında bir soruşturma açılmış mıdır?
🔹 Van'da Mesut Bağcı, Zelal Tunç ve Elfazi Toral isim gazetecileri darp edip işkence uygulayan polisler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
🔹 Gazetecilere 'Seni vururum, kimse seni bulamaz' diyen polis hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
🔹 Son 5 yılda haber takibi yaparken şiddete, işkenceye veya tacize uğrayan basın emekçisi sayısı kaçtır? Bakanlık olarak basın emekçilerine yönelik ihlallere ilişkin bir raporlama çalışmanız mevcut mudur?
🔹 Türkiye'de kaç gazeteci ve basın emekçisi tutuklu ve hükümlüdür?
🔹 Bakanlık olarak, Türkiye'de basın emekçilerine dönük saldırıların durdurulması amacıyla bir girişiminiz olacak mıdır?"