30 Eylül 2024 Pazartesi

Başka tutsaklara selam verdikleri için görüş yasağı

Gamze Toprak ve Tuncay Yıldırım, Kırıklar Hapishanesinde görüşe gittikleri tutsakların dışında başka tutsaklara selam verdiği için bir ay boyunca görüşleri yasaklandı. 

Kırıklar Hapishanesinde, görüşe gidenlere diğer tutsaklara selam vermesi nedeniyle bir aylık görüş yasağı verildi. Gamze Toprak ile Tuncay Yıldırım, 22 Ağustos'ta Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesidne bulunan arkadaşları Deniz Aytaç ile Ali Haydar'ın görüşüne gitti. Her hafta gittikleri kapalı görüşte, diğer tutsaklara selam verdikleri gerekçesiyle 1 ay boyunca görüşleri yasaklandı.
 
Görüş yasağına ilişkin Mezopotamya Ajansı'ndan (MA) Delal Akyüz'e konuşan Gamze Toprak, her hafta rutin olarak görüşe gittiğini ve tutsaklara selam verdiklerinde bir sorun olmadığını söyledi. Ancak son yaptığı görüşte diğer tutsaklara selam verdiği için bir aylık görüş yasağı aldıklarını ifade eden Toprak, bunu da bir sonraki görüşe gittiklerinde öğrendiklerini aktardı. Toprak, "Bir sonraki gittiğim görüşte cezaevi yönetimi tarafından ‘Sözlü ya da yazılı kurallara uymadığı' gerekçesiyle bir aylık görüş yasağı aldığımı öğrendim. Bir ay boyunca hiçbir görüşe gidemeyeceğim. Tutsaklarla görüşmelerimiz böylece engellediler" dedi.

Uzun zamandır siyasi tutsaklar üzerinde tecrit politikasının sürdürüldüğüne işaret eden Toprak, yasakların yeni olmadığına dikkat çekti. Toprak, tutsakların dört duvar arasında mektuplaşma, görüş yasağı, havalandırmaya çıkarılmama, sağlık haklarının engellenmesi gibi uygulamalarla teslim alınmaya çalışıldığını sözlerine ekledi. Toprak, devamında şunları söyledi: "Arkadaşlarımızı görmek ve cezaevlerinde yaşadıklarını dışarıya duyurmak için görüşüyoruz. Arkadaşlarımızın bize anlattıklarını kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu görüş yasağının esas nedeni de hem hak ihalelerini gizlemek, hem de devrimci tutsakların sevdikleriyle görüşmelerini kısıtlamaktır" diye belirtti.

Aldıkları görüş yasağının tecrit politikasından bağımsız olmadığını söyleyen Toprak, "Bu yasakçı politikalara karşı tutuklulara mektup göndererek, dışarda kamuoyu yaratarak yanlarında olmalıyız" diye konuştu.