30 Eylül 2024 Pazartesi

Batman'da 'Barış Nöbeti'

Batman'da "Barış Nöbeti" tutan demokratik kitle örgütleri, barış dilekleriyle balonlar  uçurdu. Nöbet öncesi yapılan açıklamada, mücadelenin süreceği kaydedildi. 

Batman'da demokratik kitle örgütleri 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. Açıklama sonrası "Barış Nöbeti" tutulurken, nöbet sırasında kurulan serbest kürsüde söz alanlar barış dileklerini dile getirdi. 

Barış için balonlar uçuruldu. 

"Barış insan hakkıdır, barış insanlığın teminatıdır" yazılı pankartın açıldığı nöbete HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran da katıldı. 

Nöbet öncesi yapılan açıklamada, dünyada silahlı çatışma ve savaşın etkilerinin bu kadar ağır olduğu bir ortamda insan hakları savunucularının barış hakkını savunması ve barışın inşa edilmesi çalışmalarına katılmasının aynı zamanda güçlü bir mücadele gerektirdiği kaydedildi. 

Kürt sorunun barışçıl çözümü ile Kürt kimliği ve Kürtçe'nin yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulması gerektiğinin altı çizilen açıklamada,  "Kalıcı barış için çatışmaların durması, diyalog yollarının açık tutulması, insan hakları ve demokrasi eksenli çözüm arayışlarına imkan sağlanması gerekmektedir. Barışın inşasına giden yolda, insan haklarının temeli olan insan onuru, eşitlik, özgürlük ve adalet asla unutulmamalıdır. Siyasi ve toplumsal muhalefet üzerindeki her türden baskı ortadan kaldırılarak ifade, örgütlenme ve toplanma hakkının önündeki engeller yok edilmelidir. Savaş ve çatışmalarda kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet vakaları maalesef çok fazla yaşanmaktadır. Devletlerin kadına yönelik şiddeti önleme konusunda yükümlülükleri olup kadına yönelik şiddetle mücadele ancak barış ortamının sağlanması ile mümkündür" denildi. 

Açıklama şöyle devam etti: "Türkiye'de demokrasi ve insan haklarına dayalı yeni bir toplum sözleşmesi yapılması, barıştan ve barışı savunmaktan geçmektedir. Bunun için de ülkemizdeki demokrasi güçlerinin kararlı birlikteliği, sürdürülebilir yeni bir barış sürecinin başlaması için en önemli güvence olacaktır."