22 Eylül 2024 Pazar

Batman'da Halepçe'de katledilenler anıldı

Halepçe katliamının 36. yılında Batman'da düzenlenen eylemde, Halepçe'nin soykırım olduğunu tüm dünyaya kabul ettirmek gerektiğinin altı çizildi.

Batman'da düzenlenen "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminin 624.'sünde Halepçe katliamının 36. yılında yaşamını yitirenler anıldı. Gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları ve "Kayıplar bulunsun" pankartıyla yapılan eylemde, Kürt coğrafyasında Enfal suresi etrafında bir operasyon sistematiği geliştirildiği ve bu operasyonda Kürtler kafir gösterilerek katledimesi, mallarının yağmalanması yönünde fetvalar verildiği hatırlatıldı. 

Basın metnini okuyan Şube Sekreteri Rezan Baytar, Irak-İran savaşının sonlarına gelinmesiyle 16 Mart 1988'de BAAS rejimine bağlı savaş uçaklarının, Halepçe kentine kimyasal bombalar yağdırdığı, 5 bin insanın kimyasaldan olmak üzere toplamda 200 bine yakın Kürdün katledildiği, 1 milyonu aşkın Kürdün kendi vatanından sürüldüğü, yüzbinlercesinin ise kaçmaya zorlandığını anımsattı, "Halepçe'ye atılan kimyasallar ile, kirli bir oyun sahnelenmiş ve kimyasalla karıştırılmış hoş elma kokusu ile çekicilik süsü verilmişti. Her yer sessizdi, herkes hoş kokuyu almak için dışarılarda idi ve çok geçmeden bunun kimyasal olduğu anlaşılmış, ama ne çare ki; sığınılacak yer olmadığı gibi, kaçacak fırsat da kalmamıştı. Binlerce Halepçe'li o gün akşama kavuşmadan bedenleri yanarak ya da boğularak can vermişti. Her yer kadın, çocuk ve erkek cesetleri ile dolmuştu. Kürtlerin tarihine yeni bir mazlumiyet vesikası eklenirken, onları yok etmeyi hedef edinen zalimlerinde sayfasına lanetler eklenmişti ve Kürt milleti bu acıları yaşatan zalimleri lanetlemeye devam edecek olup onları asla unutmayacaktır" dedi. 

Asıl meselenin dünyaya Halepçe'yi bir soykırım olarak kabul ettirmek olduğunu söyleyen Baytar, "Bu operasyonun sonucu olarak ortaya çıkan Halepçe katliamı insanlık açısından büyük bir trajedidir ve bu trajediyi iliklerine kadar yaşamış ve halen acısını, ızdırabını yaşamaya devam eden sadece Kürt milletidir" ifadelerini kullandı.