22 Eylül 2024 Pazar

Batman'da kayıp yakınları Resul Saçan'ın akıbetini sordu

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları 414. hafta eyleminde 1994'den bu yana kendisinden haber alınamayan Resul Saçan'ın akıbetini sordu.
İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları 414. hafta eylemi için İHD Şube binasında bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartının açıldığı eylemde, gözaltında kaybedilenlerin yanı sıra Sur'da öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin fotoğrafı taşındı. Eyleme, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatlar da katıldı.
 
Eylemde konuşan ÖHP üyesi Av. Mesut Aydın, "Gülistan Caddesi'nde her hafta yapılan eylemler hukuksuzca yasaklanmış ve bu yasağında derhal sona erdirilmesini istiyoruz" diye konuştu. Aydın, 1994'den bu yana kendisinden haber alınamayan Resul Saçan'ın hikayesini anlattı. Aydın, baba Halit Saçan'ın 1998 yılında İHD'ye başvuru yaptığını belirterek, Saçan'ın 9 Ağustos 1994 tarihinde Aydınlıkevler Mahallesi'nde bulunan kendisine ait olan kasap dükkanını kapattıktan sonra eve dönmek üzere bisikletine bindiğini ve yolda giderken birkaç kişi tarafından zorla durdurularak kaçırıldığını söyledi. Saçan'ın kaçırılmadan bir hafta önce evine iki sivil polisin geldiğini ve kendisinin ne iş yaptığını, neyle meşgul olduğunu sorduklarını belirten Aydın, "Saçan'ın babası, kasap olduğunu söylemiş. Polislerden biri kendisine ‘insan kasabı mısın yoksa hayvan kasabı mısın?' diye sormuş. O da hayvan kasabı olduğunu söylemiş. Yaklaşık bir hafta sonra da kaçırılmıştır" dedi.
 
Baba Saçan'ın resmi olarak yaptığı başvurulara rağmen oğlundan haber almadığını belirten Aydın, "Hizbullah örgütü tarafından kaçırılan ve serbest bırakılan Fahrettin Tan'ın verdiği bilgilere göre Batman'a bağlı Zorava köyünde, Aziz Önlük, Hasan Önlük ve İlhami Önlük'ün birlikte kaldığı ve Aziz Önlük'e ait evin altındaki sığınakta Resul Saçan, Zeynel Kürsep, Mahmut Demirer, İsmail Ağaya, Hacı Selim'in oğlu ile birlikte kalmışlar. Bu sığınak devlet güçlerince 1998 yazında ortaya çıkarılmış ancak Resul Saçan'dan haber alınamamıştır" diye belirtti.
 
Konuşmaların ardından beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.