22 Eylül 2024 Pazar

Bekaert işçileri: Hükümet yine işverenin yanında

İzmit'teki Bekaert fabrikasında TİS sürecinin tıkanması sonrası alınan grev kararı yasaklanırken, Birleşik Metal-İş yasağı tanımayarak grevi başlattı. Kendilerine dayatılan sefalet ücretini kabul etmeyen işçiler, direnişlerinin kamuoyunu da ilgilendirdiğinin altını çizdi. Bekaert işçileri ve Birleşik Metal İş, grev yasağı ile patronun işçilerin haklarını gasp etmesine karşı mücadele çağrısı yaptı.

Kocaeli, İzmit'te bulunan Belçika menşeili Bekaert İzmit Çelik Kord fabrikasında örgütlü olan Birleşik Metal-İş, toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinin tıkanması üzerine grev kararı aldı. Geçinebilmek için saat başı ücretlerine yüzde 130 zam isteyen işçilerin bu talebini görmezden gelen patron, yüzde 50'lik bir oranla sefalet ücreti dayattı.

13 Aralık'ta başlayacak grev, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle başlamasına saatler kala yasaklandı. 400 civarında işçinin çalıştığı fabrikada, işçiler ve sendika yasak kararını tanımayarak grevi başlattı. Bekaert grevindeki işçiler ve sendikacılar, TİS sürecini ve yasak kararını ETHA'ya değerlendirdi.

YİĞİT: HAKKIMIZI SONUNA KADAR ARAYACAĞIZ
13 yıldır Bekaert'te çalışan Abdurrahman Yiğit, TİS görüşmelerinde patronun işçilerin talebinin yarısını bile kabul etmediğini aktardı. "Güncel hayat şartları yüzünden biz bu greve çıkmak zorunda kaldık" diyen Yiğit, geçinebilmek için saat başı ücretlerine yüzde 130 zam istediklerini, patronun ise yüzde 50 civarında bir teklifle geldiğini ifade etti. Patronların teklifiyle işçilerin talebi arasında uçurumlar olduğuna işaret eden Yiğit, fabrikada ağır çalışma koşullarıyla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Geçmişte de grev yaptıklarını ve hem işçiler, hem de sendika olarak grev tecrübelerinin olduğunu vurgulayan Yiğit, grev yasağına da tepki gösterdi. "Hükümet işçinin yanında duracağı yerde yine işverenin yanında durdu. Biz de sendika olarak hakkımızı her şekilde, sonuna kadar arayacağız. Daha önce defalarca yaptık, yine yapacağız" diyen Yiğit, kamuoyuna greve destek olma çağrısı yaptı. Yiğit, "Bugün bizim burada bir başarıya imza atmamız, yarın onlar için de bir başarının ön adımıdır. Herkesin destek olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

KAYA: ANAYASAYA AYKIRI OLAN YASAK KARARIDIR
Birleşik Metal İş İşyeri Temsilcisi Cem Kaya, anayasal bir hak olan grev haklarının gasbını kabul etmediklerini kaydetti. TİS görüşmelerinde yasal süreci doldurduklarına ve patrona greve çıkmadan 6 gün önce bildirimde bulunduklarına dikkat çeken Kaya, yasağın gece yarısı bir tebligatla eline ulaştığını anlattı. Grev yasaklarına ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin verdiği emsal kararlarını hatırlatan Kaya, geçmişte Birleşik Metal İş olarak açtıkları davaları kazandıklarını dile getirdi. Grevin "toplum düzeni ve milli güvenliğe aykırı olduğu" iddiasıyla yasaklanmasına da tepki gösteren Kaya, "Bizim tek derdimiz geçinememek. Aşırı enflasyonun, açıklanmayan enflasyonun altında ezilmek" dedi.

Yasak kararının gece 03.00'te gelmesinin manidar olduğunu söyleyen Kaya, şöyle devam etti: "Bir gün öncesinde yasaklanıyor. Milli güvenliğin neyini tehdit ediyor olabiliriz? Öğleninde greve çıkacağımız bir fabrikada nasıl oluyor da gece üçte karar geliyor, sanki siparişle olmuş gibi. Hani meşhur bir söz var ya, 'Bir gece yarısı gelebiliriz' diye. Hakikaten bize de geldiler. Ama biz de cevabını saat 13.00 itibariyle verdik. Anayasaya aykırı bir şey yapmıyoruz, çıkan kararname Anayasaya aykırı diyoruz."

'BİZ GEÇİNMENİN DERDİNDEYİZ'
İşverenle yasal sözleşme sürecinde saatlik ücret olarak 100 TL talep ettiklerini ancak işverenin 65 TL dayattığını aktaran Kaya, görüşme sürecinin tıkanmasıyla grev kararı aldıklarını söyledi. "TÜİK'e göre her şey güllük gülistanlık" diyen Kaya, TÜİK'in açıkladığı ve yaptıkları altı aylık sözleşmeler için baz alınan enflasyon oranının yüzde 27 olduğuna işaret etti.

Hayat pahalılığının giderek derinleştiğine ancak gerçeklerin gizlendiğine vurgu yapan Kaya, şöyle devam etti: "Ekonomileri yöneten sivil iradedir, hükümetlerdir. İnsanların alacağı maaşlara karar verenler de hükümetlerdir. Buradan ben hükümete de sesleniyorum: Gelsinler benim aldığım maaşla bir evi geçindirsinler."

ÇELİK: GREV YASAKLARINA KARŞI BİR ÇOBAN ATEŞİ
Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, dört aydır TİS müzakaresi yürüttüklerini belirterek, patronla bir anlaşmaya varamadıkları için kaçınılmaz olarak grev kararı aldıklarını kaydetti. Grev kararının saatler öncesinde Cumhurbaşkanı tarafından yasaklanmasına tepki gösteren Çelik, grev yasaklarına dönük emsal kararlara da dayanarak grevi başlattıklarını ve kararlılıkla yürüttüklerini dile getirdi. 

"İşveren kendini gözden geçirir, yeni bir teklif ortaya koyar, işçi arkadaşlarımız buna onay verirse toplu sözleşmeyi imzalar grevi sonlandırırız. Bunun aksi bir durum olması halinde kaç gün sürerse sürsün grevimize kararlılıkla devam edeceğiz" diyen Çelik, grev yasağına karşı verilecek bir mücadelenin sadece Bekaert işçisinin mücadelesi olmadığının altını çizdi.

Çelik, "Bundan sonrası açısından grev yasağı eliyle işverenlerin işçi haklarını gaspetmesine karşı işçilerin örnek alacağı bir çoban ateşidir, önemli bir mücadeledir. Buna hangi oranda sahip çıkılırsa, hangi oranda bir başarı ortaya çıkarsa bu başarı sadece Bekaert işçisinin değil, diğer işçi sınıfının da başarısı olacaktır. Bu bağlamda tüm kamuoyunun sahiplenmesini, emeğiyle geçinenlerin bu mücadeleye ortak olmasını bekliyoruz" dedi.