22 Eylül 2024 Pazar

Beştaş: Muhtarları hangi faaliyetleri nedeniyle görevden aldınız?

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, 259 muhtarın hangi faaliyetleri nedeniyle görevden alındığını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, 259 muhtarın görevden alınmasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.
 
Beştaş, gazetelerde İçişleri Bakanlığı'nın 'KCK ile irtibatları olduğu' iddiasıyla çok sayıda muhtarın görevden alınacağı haberlerini hatırlatarak Van'da görev yapan 3 muhtar gözaltına alınıp tutuklandığını belirtti.
 
Siirt'te görevden alınan muhtarların bölgesinde HDP oylarının yüksek olduğuna dikkat çeken Beştaş, şu verileri paylaştı.
"Siirt'e bağlı Atabağı Mahallesi'nde son genel seçimlerde muhtarlık için 183 oy HDP'ye ait iken 46 oy AKP'ye; Doğan Köyü'nde135 oy HDP'ye ait iken 30 oy AKP'ye; Bağlıca Köyü'nde 28 oy HDP 'ye ait iken 3 oy AKP'ye; Demirkaya Köyü'nde 60 oy HDP'ye ait iken 9 oy AKP'ye; Gökçebağ Yeni Mahallede 165 oy HDP'ye ait iken 43 oy AKP'ye; Çevrimtepe Köyü'nde 38 oy HDP'ye ait iken 8 oy AKP'ye; Kalender Köyü'nde 20 oy HDP'ye ait iken 10 oy AKP'ye ait olmuştur."
 
Seçimle göreve gelmiş olan muhtarların görevden uzaklaştırılmasının suç olup olmadığını soran Beştaş, muhtarların hangi faaliyetleri nedeniyle görevden alındığını sordu.
 
"Muhtarlara ilişkin bu uygulama iktidar partisinin yerel seçim kampanyasının bir parçası mıdır" siye soran Beştaş, HDP'li seçmenler tarafından seçildikleri için mi görevden alındıklarını sordu.
 
Beştaş şu soruları Soylu'ya sordu:
-Seçmene ceza mı verilmektedir?
-Seçimler öncesinde muhtarların görevlerine dönmeleri sağlanacak mıdır?
-Yine muhtarların seçimlerde yerine getirdiği görevlerinden birisi de oy pusulaları dağıtımı olup geçmiş örneklerde de çoğu kez muhtarların oy pusulası dağıtımı yapmadığı gözlenmiş olup bu bağlamda seçimlerde yaşanacak olası şaibe ve hukuksuzlukların sorumlusu kim olacaktır? Yerel seçimler öncesi böylesi bir karara imza atarak bu sorumluluğu üstleniyor musunuz?
-Seçilmiş olan muhtarların maruz kaldığı hukuksuzluğun giderilmesi söz konusu olacak mıdır? Aksi takdirde hukukun üstünlüğünün yok sayıldığı bu ve benzeri uygulamaların topluma yansımalarının sorumluluğunu üstleniyor musunuz?
 24 Haziran'da ağırlıklı olarak HDP'ye oy verilen köy muhtarlarına kayyım atanması seçmenleri tehdit etmek değil midir?