22 Eylül 2024 Pazar

Beştaş ve Çepni: Halkla beraber yöneteceğiz

İstanbul'da esnaflarla, öğrencilerle ve ekoloji örgütleriyle yan yana gelen DEM Parti İBB Eşbaşkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, kendilerine yöneltilen talepleri ve sorunları dinleyerek bu kenti gençlerle, kadınlarla, işçi ve emekçilerle, ekoloji aktivistleriyle birlikte yöneteceklerini vurguladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Eşbaşkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, İstanbul'un dört bir yanında kadınlarla, gençlerle, işçi ve emekçilerle yan yana gelmeye devam ediyor.

Beştaş ve Çepni, seçim çalışmaları kapsamında ilk olarak Beyoğlu'nun Hacıahmet Mahallesi'nde seçim bürosunu, standını ve semt pazarını ziyaret etti. Bu noktalarda halkla yan yana gelerek halkın sorun ve taleplerini dinleyen eşbaşkan adayları, yoğun ilgiyle karşılaştı.

'OYUMUZU KENDİMİZE VERELİM'
Hacıahmet Mahallesinin geçmişten bu yana direngen bir kimliği olduğunu vurgulayan Meral Danış Beştaş, seçim sürecinde tüm siyasi partilerin "Kürt halkının yanında" göründüğünü ama seçim bitince kimsenin Kürtleri tanımadığını söyledi. Beştaş, "İstanbul Kürt halkının çoğunlukta yaşadığı bir kent, burada yaşıyorlar, yaşamlarını burada kurumuşlar. Ama buna rağmen dilimizi ve kimliğimizi tanımıyorlar. Kürt halkı söz konusu olduğunu hepsi birleşiyor ve Kürtler yok sayılıyor. Bu nedenle 31 Mart'ta yapılacak seçimlerde oyumuzu kendimize verelim. Eğer partimizi güçlü sahiplenirsek yolumuz daha çok açılacaktır" ifadelerini kullandı.

Murat Çepni ise, "Bize DEM Parti nerede diye soruyorlar. Biz de buradan cevap vermek istiyoruz. DEM Parti burada, DEM Parti biziz. DEM Parti karanlık koridorlarda değil, dehlizlerde değil,  DEM Parti sokaklarda, halkımızın umudunda, özgürlük mücadelesindedir" ifadelerini kullandı.

Ardından Beştaş ve Çepni, Boğaziçi Üniversitesi'nin bulunduğu Hisarüstü'nde bir mekanda çok sayıda öğrenciyle yan yana geldi. Çok sayıda öğrencinin katıldığı buluşmada öğrenciler mekana sığmadı.

BEŞTAŞ: GENÇLİĞİN SORUNLARINI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
İlk sözü alan Meral Danış Beştaş, genç bir parti olarak gençliğin sorunlarını yakından takip ettiklerini ve gençlerle yan yana mücadele yürüttüklerini söyledi. Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum atanması, Afrin'in işgali sırasında yaşanan protesto ve saldırıları hatırlatan Beştaş, öğrencilerin barınamama, geçinememe gibi sorunlarına çözüm üretmek için de gençlerle yan yana gelmenin önemini vurguladı.

DEM Parti'nin aday çıkarmasının sürekli bir tartışma konusu olduğuna işaret eden Beştaş, iktidar ve muhalefet medyasının sürekli DEM Parti'nin kendi adıyla, kimliğiyle, iddialarıyla aday olamazmış gibi tartışmalar yaptığını söyledi.

'SİSTEMİN DEĞİŞMESİ GEREKTİĞİNİ SAVUNUYORUZ'
Tecridin sürdüğünü, devrimcilere, sosyalistlere, yurtseverlere dönük baskı ve operasyonların devam ettiğini kaydeden Beştaş, bunlar konuşulmazken DEM Parti'nin adaylıklarının konuşulduğuna dikkat çekti. Beştaş, "Biz kimseye yaranmak gibi bir kaygıyla hareket etmiyoruz. Biz Türkiye'de bu sistemin değişmesi gerektiğini savunanlarız" ifadelerini kullandı.

Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'nin demokratikleşmesinin mümkün olmadığını belirten Beştaş, "Diyoruz ki savaş politikalarında ısrar Türkiye'ye halklarına hiçbir fayda kazandırmaz. Gelin hep birlikte barış politikalarına geri dönelim" dedi.

ÇEPNİ: İKİ KUTUPLU SİYASETE İTİRAZ EDİYORUZ
Murat Çepni, Türkiye'de iki kutuplu siyaset dayatmasına itiraz ettiklerini söyleyerek, dünyada da benzer bir tablonun söz konusu olduğuna dikkat çekti. "Sanki ezilen halkların bir iradesi yokmuş gibi, ezilenler kendilerini iradeleştiremezler fikri var" diyen Çepni, DEM Parti'nin ortaya koyduğu iradenin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığının altını çizdi.

Bir siyaset yapma tarzını değiştirmek için çabaladıklarını vurgulayan Çepni, iktidarın da ana muhalefetin gençlere, kadınlara, işçi ve emekçilere, Kürt halkına esaslı, somut çözüm önerileri sunamadığının altını çizdi.

'BİRLİKTE DEĞİŞTİREBİLİRİZ'
Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyum rektöre karşı geliştirilen direnişi de selamlayan Çepni, "Özellikle kayyum gaspına karşı yürütülen mücadeleyi daha anlaşılır hale getirdi ve üniversitelerdeki faşist ablukaya karşı öğrenciler önemli bir çıkış gerçekleştirdi" ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin barınamama, geçinememe, geleceksizlik, faşist saldırılar gibi sorunlarla mücadele etmeye devam ettiğinin altını çizen Çepni, "Sorunlar ortadayken, İstanbul'da değişen hiçbir şeyin olmadığı koşullarda biz diyoruz ki, bu bir kader değil. Bu durumu birlikte değiştirebiliriz" dedi.

Ardından öğrenciler ve eşbaşkan adayları, gençliğin sorunlarını tartışarak yapılabilecekleri konuştu. 

Son olarak Murat Çepni, Kadıköy'de ekoloji örgütleriyle yan yana geldi. Bir cafede gerçekleştirilen buluşmaya DEM Parti milletvekilleri Özgül Saki ve Çiçek Otlu'nun yanı sıra çok sayıda ekoloji aktivisti katıldı.

'BU KENTİ EKOLOJİ ÖRGÜTLERİYLE YÖNETECEĞİZ'
İlk sözü alan Murat Çepni, ekoloji mücadelesini seçimlerle sınırlı görmediklerini ancak seçim süreci açısından da ekoloji mücadelesine dair bazı gündemleri somutlamaya ihtiyacı olduklarını söyledi. DEM Parti'nin kendisini "ekolojik parti" olarak tanımladığını ve insan merkezli değil doğa ve tüm canlılar merkezli bir bakış açısıyla hareket ettiğini kaydeden Çepni, "Başta deprem, kentsel dönüşüm, betonlaşma, tarım alanlarının yok edilmesi, suların yaşadığı tehlikeler, kirlilik; bütün bunlara dair genel bir yaklaşımımız olmakla beraber bunları somutlamaya ihtiyacımız var" dedi.

Bu kenti tüm demokrasi güçleriyle, bilim insanları, ekoloji örgütleri, halkla yöneteceklerini vurgulayan Çepni, "Diğer adaylar gibi proje yarıştırmak yerine bu yaklaşımı ortaya koymaya çalışıyoruz. Ne yapacağımızı sizlerle tartışmak, beraber bu adımları atmak istiyoruz" dedi.

Ardından söz alan ekoloji aktivistleri, İstanbul'un betonlaşma, ranta dayalı kentsel dönüşüm, müsilaj ve su kirliliği gibi temel sorunlarına işaret etti. Ekoloji hareketinin lokal ve parçalı durumuna ilişkin de değerlendirmelerin yapıldığı buluşmada, ekoloji mücadelesinin sadece seçimler öncesi öne çıkan bir gündem değil, seçimler sonrasında da nasıl ilerletileceği ve nasıl birleştirileceği sorunlarının önemli olduğu vurgulandı.