21 Eylül 2024 Cumartesi

Bilgen: Bakan olma beklentisi bazılarını çıldırtmış

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, partilerini hedef gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu için, "Bakan olma beklentisi bazılarını çıldırtmış durumda. Kendi görevlerini unutmuşlar, koltuk kapmaca yarışında öne geçmeyi düşünüyorlar. Açıklamalar mafya devletine dönüştüğümüzü gösteriyor" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, gündemdeki konulara ilişkin partisini genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Bilgen, açıklamasının önemli bir kısmını HDP'yi hedef alan açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya ayırdı.
 
'PARTİ DEVLETİNİ GEÇTİK MAFYA DEVLETİNE DÖNÜŞTÜK'
 
Seçimlerin üzerinden bir hafta geçmiş olmasına rağmen halen seçimler devam ediyormuş gibi bir psikoloji ile partilerinin hedef alınmaya devam edildiğini belirten Bilgen, "16 Nisan referandumu ile Türkiye'nin parti devletine geçtiğini biliyoruz. Ama bir haftadır verilen mesajlara baktığımızda sadece parti devleti değil mafya devletine dönüştüğümüzü gösteriyor. İçişleri Bakanının yasal parti olup olmadığımızı değerlendirmeye hakkı yoktur. Partimiz seçimlere girmiş, kendi tüzüğü ve programı olan Türkiye'de resmi olarak kabul edilen anayasal düzeyinde çalışmalar yürütüyor. Ama Soylu hızını alamıyor; 'HDP diye bir parti yok' diyerek kriminalize ediyor ve hedef gösteriyor" diye belirtti.
 
HDP'nin seçim sürecinde karşı karşıya kaldığı onlarca saldırıyı hatırlatan Bilgen, bu saldırılarla ilgili yürütülen soruşturmalara ilişkin açıklama yapması gereken kişinin Soylu olduğunun altını çizdi. Bilgen, "Bunlarla ilgili ne kadar etkin soruşturma işletilip işletilmediğine dair açıklama yapması gerekenlerin bu görevi yerine getirmek yerine yeni saldırılara zemin hazırlayan açıklamaları, bundan sonra olacakların sorumluluğunu da üstlenmek anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
 
"Racon kesmeyi marifet sayabilirler, bu onların siyaset tarzlarıdır" diyen Bilgen, "Biz kimsenin şamar oğlanı değiliz. Kimse bakan olma heveslerini bizi hedef haline getirerek gerçekleştiremez" dedi.
 
'BAKAN OLMA BEKLENTİSİ ÇILDIRTMIŞ'
 
Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir an önce bakan isimlerini açıklaması gerektiğini söyleyen Bilgen, "Bakan olma beklentisi bazılarını çıldırtmış durumda. Kendi görevlerini unutmuşlar, koltuk kapmaca yarışında öne geçmeyi düşünüyorlar. Bundan sonra muhatabımız İçişleri Bakanı değil. Bir partinin eş genel başkanını aramak, tehdit etmek normalse tercih kendilerinindir. Eğer bu bakanın bir başbakanı varsa bu başbakanın kalkıp bir açıklama yapması lazım. Görevi bitmiş olarak gözüküyor ve bundan sonra nerede olacağına dair belirsizlik onu da tedirgin etmiş olabilir; ama bu ortam sorumlu davranmaktan alıkoymaz" şeklinde konuştu.
 
Son günlerde yaşanan çocuk istismarına ve ölümlerine ilişkin konuşan Bilgen, "Bu ülkede 5 bin çocuk kayıp. İçişleri Bakanı bu çocukların kim tarafından kaçırıldığını, neden ulaşılmadığını açıklamak zorunda. Muhalefete ders vermeye kalkarsanız bunun sorumluluğundan kaçamazsınız. Herkesin yaşama hakkını güvence altına almak insan güvenliğini, toplum güvenliğini kendine dert eden bir ülkede içişlerini birinci sorumluluğudur" diye kaydetti.
 
'ERKEN SEÇİMDEN ÖNCE GASPIN SONA ERMESİ GEREKİR'
 
Bilgen, erken yerel seçime ilişkin ise HDP olarak hafta sonu gerçekleştirilecekleri toplantılarla bu konudaki tutumlarını belirleyeceklerini söyledi. Bilgen, "Ancak seçimi erken yapmanın gerekçesi seçmen iradesinin bir an önce netleşmesi, siyasetin de buna göre şekillenmesi, yerel demokrasi kaygısı taşınıyorsa son yerel seçimlerde ortaya çıkan irade tanınmalıdır. Bu demokrasi kültüründen yoksunluktur, yerel iradeyi yok saymaktır. Tarihten önce tartışılması gereken bu gaspın sona ermesidir" ifadelerini kullandı.
 
'OHAL ŞEKLEN DEĞİL YARATTIĞI MAĞDURİYETLERLE SONLANMALI'
 
Son olarak gündeme gelen OHAL'in sonlanacağı tartışmalara ilişkin konuşan Bilgen, "OHAL'in uzatılmaması ekonomi, hukuk açısında son derece önemlidir. Ama OHAL'i şeklen bitirmek anlamsızdır. Bir telafi sürecinin somut şekilde kamuoyu ile paylaşılması gerekir. KHK ile ortaya çıkacak durum devam edecekse OHAL'in kalkması ne anlam ifade edecektir. Bu haksızlıkların, mağduriyetlerin giderileceği konusunda da bir irade beyanı gerekir. İşinden atılanlar, keyfi tutuklamalar bütün bunlar OHAL'in mirasıdır ve bu miras taşındıkça OHAL'in şeklen kaldırılması demokratikleşme anlamına gelmeyecektir" dedi.