21 Eylül 2024 Cumartesi

Gazeteciler'den Rabia Önver için eylem çağrısı

AKP'li yöneticilerinin çocuklarının yer aldığı, babası korucu ağabeyi astsubay olan Ayşegül Akdoğan çetesinin çocukları seks işçiliğin ve uyuşturucu kullanmaya zorladığını haberleriyle ortaya çıkaran, çetenin saldırısına maruz kalan çocuk ve aileleriyle görüşen Jinnews muhabiri Rabia Önver'in evi basıldı. Evde bulunmayan Önver hakkında yakalama kararı verildi. 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı kışla mahallesinde dün akşam saatlerinde Jinnews muhabiri Rabia Önver'in evine polisler tarafından baskın düzenlendi. Hakkari Cumhuriyeti Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında evde arama yapıldı ve Önver'in dijital materyallerine el koydu. Baskında saatlerce arama yapan polislerin herhangi bir materyale el koymadığı belirtildi.

Evinde olmayan Önver hakkında "yakalama" kararı çıkarıldığı da öğrenildi. 

AYŞEGÜL AKDOĞAN ÇETESİNİN SUÇLARINI TEŞHİR ETTİ
Önver'e yönelik gözaltı saldırısının nedeni ise babası korucu, ağabeyi de astsubay olan ve kadın ve çocukları seks işçiliğine, uyuşturucu kullanımına zorlayan Ayşegül Akdoğan'ın suçlarını teşhir etmesi. Önver'in ortaya çıkardığı gerçekler arasında AKP'li yöneticilerin çocuklarının da bulunduğu Akdoğan çetesinin işlediği suçlar. 

Bu çete tarafından seks işçiliğine zorlanan P.K.'nin annesiyle görüşen Önver, aileye yönelik emniyet ve yargı tehdidini, yine Ayşegül'ün çetesinin ölümle tehdit ettiği R.S.'nin hikayesini aktardı. Önver, haberlerinde defalarca Ayşegül Akdoğan'ın emniyet tarafından korunduğunu da gözler önüne serdi. 

ÖNVER İÇİN EYLEM ÇAĞRISI
Önver'e yönelik saldırıya ilişkin DFG ve MKGD'nin çağrısıyla Van Sanat Sokağı'nda 17.30'da basın açıklaması yapılacak. 

DFGD: ÖZEL SAVAŞINIZI HABERLERİMİZLE DEŞİFRE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFGD), "Rabia Önver, gazetecidir. Gazetecilik yaptığı için bugün evi basılmış, hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır. Peki, Rabia ne yapmıştır? Gazeteci arkadaşımız Rabia, Hakkari'de neredeyse herkesin bildiği ama konuşmaktan çekindiği bir gerçeği kanıtlarıyla ortaya çıkarmıştır. Kürt gençleri fuhuşa ve uyuşturucuya yönlendiren karanlık güçler, Rabia'nın haberinde olduğu gibi herkes tarafından biliniyor. Asıl yapılması gereken Rabia'nın evine değil Kürt gençleri fuhuş ve uyuşturucuya sürükleyenler gözaltına alınıp yargılanmalıdır. Gözaltılarla, baskınlarla hakikati gizleyemezsiniz. Rabia Önver yalnız değildir. Gazeteci arkadaşımızın evine yapılan baskını kınıyoruz. Ve bir kez daha haykırıyoruz; özel savaşınızı haberlerimizle deşifre etmeye devam edeceğiz" dedi. 

MKGD: KADIN GAZETECİLER HAKİKAT ARAYIŞINI SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEK
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKGD) de söz konusu baskının nedeninin Önver'in yaptığı haberler ve gazetecilere yönelik baskı girişimi olduğunun altını çizdi. MKGD, "Gazetecilerin görevlerini yaparken maruz kaldıkları baskı, tehdit ve sansür uygulamaları, halkın haber alma hakkına yönelik doğrudan bir saldırıdır. Kadın gazetecilerin hakikat arayışında verdikleri mücadele, her türlü baskıya rağmen sürdürülmeye devam edecektir. Rabia Önver'in evinde saatlerce süren arama işlemi, mesleki faaliyetler üzerinde yaratılan baskıyı da gözler önüne sermektedir. MKG olarak, meslektaşımız Rabia Önver'in yanında olduğumuzu ve gazetecilik faaliyetlerine yönelik bu tür baskıların son bulması gerektiğini vurguluyoruz. Kadın gazetecilere yönelik bu tür yönelimlerin, mesleki dayanışmamızla boşa çıkacağını bir kez daha belirtiyoruz. Rabia Önver'in yanındayız, gazetecilik suç değildir" ifadelerini kullandı. 

BASIN-İŞ: GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR
DİSK Basın-İş ise "Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaptığı haberlerden dolayı JINNEWS Muhabiri Rabia Önver'in evine yapılan polis baskınını ve hukuksuz aramayı şiddetle kınıyoruz. Bu, gazetecilik faaliyetlerine yönelik bir saldırıdır. Gazetecilik suç değildir" dedi.