21 Eylül 2024 Cumartesi

Bozgeyik: 8 Aralık'ta Bakırköy'deyiz

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından 8 Aralık'ta Bakırköy Pazar Alanı'nda yapılacak mitinge çağrı yapan KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik, "Günlük yaşamda çarşıda, pazarda karşılaştığımız enflasyon yüzde 30'a dayanmıştır. Son 3 yıldır açlığa doğru gidiyoruz" dedi.

KESK İstanbul Şubeler Platformu, Eş Genel Başkan Mehmet Bozgeyik'in katılımı ile TİS başta olmak üzere kamu emekçilerinin talep ve mücadele programını paylaşmak için basın emekçileriyle İstanbul Makine Mühendisleri Odası Lokali'nde kahvaltılı toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, 2020 yılı bütçesinin mecliste kabul edildiğin hatırlatarak, "Bir önceki yılın bütçesinden farklı değil. Vergilerin büyük oranda askeri harcamalara ayrıldığını görmekteyiz" diye konuştu.

'AÇLIĞA DOĞRU GİDİYORUZ'
Uzun süredir toplumun ekonomik krizle boğuştuğunu dile getiren Bozgeyik, OHAL koşullarında toplu sözleşme görüşmeleri yapıldığına dikkat çekti. Bozgeyik, "Bu yıl için ön görülen zam artışlarına baktığımızda yüzde 8 gibi bir rakamla karşı karşıyayız. Günlük yaşamda çarşıda, pazarda karşılaştığımız enflasyon yüzde 30'a dayanmıştır. Son 3 yıldır açlığa doğru gidiyoruz" dedi.

'YOKSULLUK SINIRI ÜZERİNDEN ÜCRET YAPILANDIRMNASI GEREKİYOR'
Asgari ücret görüşmelerinin başladığını hatırlatan Bozgeyik, "10 milyondan fazla insan asgari ücretle geçiniyor. Asgari ücretin tespit edilme süreçlerinde sadece Türk-İş'in değil diğer sendikalarında bu sürece dahil edilmesi gerekiyor. Bu yıl, yoksulluk sınırı üzerinden bir ücret yapılandırılması gerekiyor" diye belirtti.

Yeni vergi kanunların çıkarıldığını söyleyen Bozgeyik, "Servet vergisi için de bir algı operasyonu olduğunu söyleyebiliriz. Oysa son 17 yıldır yoksul ve zengin arasında fark 9 kat artmıştır. AKP yeni bir şey icat etti: Yeniden değerlendirme oranı. Bunun adı yeni zamlardır. Ocak ayından itibaren tüm tüketim maddelerinde yeniden bir artışla karşı karşıyayız" diye kaydetti.

Bütçeler oluşturulurken kamu yararını esas almadığına işaret eden Bozgeyik, ekonomik ve yöneteme kriziyle savaş politikalarının değerlendirildiğinde, krizi aşmak için lokal bölgesel savaşlar çıkartıldığını belirtti.

Bozgeyik, İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri olarak 8 Aralık'ta Bakırköy Pazar Alanı'nda mitingde olacaklarını belirtti ve tüm kamuoyuna mitinge katılması için çağrıda bulundu.