22 Eylül 2024 Pazar

Bütçede aslan payı Savunma Bakanlığı'na

Bugün Mecliste görüşülen bütçe görüşmelerinde Savunma Bakanlığı Bütçesine dair açıklama yapan Hulisi Akar, savaş harcamalarının artacağını söyledi.
Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar, Savunma Bakanlığı 2019 Yılı Bütçe Teklifini Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'na sundu.
 
Akar, 2019 yılı için bakanlığa öngörülen bütçenin 46 milyar 462 milyon 303 bin Türk Lirası olduğunu ifade etti. 2017'de yüzde 30,60 olan 2019'da bu oranın yaklaşık yüzde 35 seviyesinde olacağının öngörüldüğünü söyleyen Akar'ın açıklamalarından, 2018 yılında 40.4 milyar TL olan bütçedeki artış önümüzdeki yıl savaş politikalarında derinleşileceğini gösteriyor.
 
Savaş harcamaları yeni silah alımı ile devam edeceğini belirten Akar, Milli Savunma Bakanlığı Bütçesinin, 18 milyar 289 milyon 780 bin Türk Lirası tutarında ve yüzde 39,4 oranındaki bölümünün "mal ve hizmet alım giderleri" adı altında silah alımlarına ayrılacağını ifade etti.
 
Akar, "Bu tutarın 10,8 milyar Türk Lirası, 'TSK Stratejik Hedef Planı 2019 Yılı Modernizasyon Programı' ihtiyaçları kapsamındaki projelere, 7,4 milyar Türk Lirası da Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin barınma, beslenme, giyim gibi yasalarla belirlenmiş yasal istihkakları ile akaryakıt, yakacak, taşıma, ulaşım gibi tüketim mal ve hizmet alımları"na harcanacağını belirtti.
 
"Barış ve huzur içinde yaşanması konusundaki hassasiyetimiz, savunma harcamalarımızın artırılması ihtiyacını doğurmuştur" diyen Akar, barışın savaştan daha az maliyetli olduğunu yok sayarak, "2017 ve 2018'de gerçekleştirdiğimiz harekatlardan edindiğimiz deneyimler, önümüzdeki dönemlerde gerçekleştireceğimiz faaliyetler için yeni nesil silah sistemlerinin teminini ve idame işletmesini zorunlu hale getirmiştir" dedi. Böylece 2017 yılında sokağa çıkma yasakları ve özyönetim direnişleri döneminde ordunun ortaya çıkan "eksiklik ve ihtiyaçlarına" düzenlemelere dikkat çekti.