22 Eylül 2024 Pazar

Çepni: Soylu?ya göre IŞİD bir senedir eylem yapmıyormuş, daha ne yapacaktı?

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinde konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Sunumda diyor ki; İçişleri Bakanlığı bir yıldır IŞİD eylem yapmıyor. IŞİD daha ne yapacaktı" dedi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı 2019 bütçe görüşmeleri devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun sunumu sonrası HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni konuştu.
 
Çepni, "Geldiğimiz aşamada AKP politikalarına hayır diyen herkes terörist. Onun kavramları ile konuşmayan terörist. Örneğin biz bu ülkenin sosyalistleri, demokratları olarak, 40 yıldır Fethullah Gülen hareketine bunun bir karanlık güç olduğunu, bunun bir ticari şirket olduğunu, bunun bir kontrgerilla benzeri bir örgüt olduğunu 40 yıldır söylüyoruz. Biz bunu söylediğimiz zaman gazetelerimize, yazarlarımıza dava açılıyordu, daha düne kadar. Fakat şimdi bu hareketi büyüten geliştiren AKP'yi AKP yapan bu hareket söz konusu FETÖ olunca aynı dili konuşmamız bekleniyor. Buna halkımız sizin yürüttüğünüz kara propagandadan dolayı ses çıkartamıyor" dedi.
 
AKP gibi düşünmek zorunda olmadıklarını ifade eden Çepni, "AKP gibi düşünmeyenler sizin tarafınızdan vatan haini ilan edilebilinir, fakat biz bu toprakların birleştirici gücüyüz. Bu toprakların özgür gücüyüz" diye kaydetti.
 
Çepni konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sunumda diyor ki; İçişleri Bakanlığı bir yıldır IŞİD eylem yapmıyor. IŞİD daha ne yapacaktı. Memleketi kan deryasına dönüştürdü katliamlar yaptı. Ve otuz kişilik, elli kişilik katliamlar yaptı. İnsanlarımız vahşice katledildi. Suruç'ta 33 genç katledildi, bir kişi tutuklu 22 Kasım'da mahkemesi var. Bir kişi tutuklu halen mahkemeye gelmemiş. Bunları hatırlıyor musunuz? Tabi bunlar sizin için bir şey ifade etmiyor. Ankara katliamı, Roboski katliamı tabi bunlar sizin için hiçbir şey ifade etmiyor. Sadece oylarımız arttı mı azaldı mı, mesele bu.  Bütün bu katliamları gerçekleştiren IŞİD militanları AKP'niın yaptığı siyasi ve psikolojik atmosferden besleniyor. Ortadoğu siyasetinden beslendiler, Suriye politikasından beslendiler. Ve IŞİD dünyanın başına bela oldu. Bu katillerin hepsi ellerini kollarını sallaya sallaya gençlerimizi, barış sever yurttaşlarımızı katlettiler. Şimdi diyorsunuz ki IŞİD eylem yapmıyor. Bunu gerçekten halkımızın takdirine bırakıyorum."
 
Çepni, "Belirtilen planlamada görülen şu, devlet her tarafı hapishaneye çevirmiş, buraya karakol yaptık, buraya şunu yaptık, diyerek övünüyor. Yani bu şuna benziyor, Diyarbakır'a gidiyor, 'buraya Türkiye'nin en büyük cezaevini yapıyoruz' diyor alkışlanmasını bekliyor. Şimdi bakın bu devlet süper projeler devleti. Her şeyin en büyüğünü yapmakla övünüyor. Bir gerçek var ki siz binaları ne kadar büyütürseniz, insanları o kadar küçültürsünüz. Bu devlet böyle. Sarayı büyütüyor, halkımız küçülüyor. Yüzde 1 büyüyor, yüzde 99 yoksullaşıyor. Büyüyen tek sanayi savaş sanayisi. Bütçede görüldüğü üzere, eğitime yok, sağlığa yok, savaş sanayisi büyüyor. Şu silahı yaptık, bu silahı yaptık, ne için insan öldürmek için. Ne için, Amerika ile rekabet yapmak için. Şimdi kayyumlar deniyor, ya siz kayyumlarla halkın iradesini çaldınız. Bütün kayyumlar bir savaş komiseri gibi çalışıyor" diye konuştu.